Elsősorban Ferenc József király és Erzsébet királyné hagyatékára fókuszál a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) és Alsó-Ausztria tartományi kormányának művészeti és kulturális osztálya által csütörtökön Budapesten megkötött együttműködési szerződés, amelynek célja közös projektek, kiállítások megvalósítása.

Az 1802-ben alapított Magyar Nemzeti Múzeum nagy tapasztalattal rendelkezik a kulturális örökség bemutatása, népszerűsítése és kezelése terén. A körülbelül 3,8 millió műtárggyal rendelkező MNM központi történeti múzeumként valamennyi a magyar történelemmel és a térség történetével kapcsolatos emléket gyűjti a neolitikumtól napjainkig – emelte ki Varga Benedek főigazgató a megállapodás aláírása előtt.

A közeljövőben a Nemzeti Múzeum szeretné kibővíteni nemzetközi hálózatát, ezért 2019 őszén nagy örömmel fogadták Alsó-Ausztria együttműködési megállapodás megkötésére irányuló kezdeményezését.

Alsó-Ausztriát és Magyarországot csaknem fél évezreden keresztül kötötte össze a Habsburg-dinasztia, és mára ugyan a Habsburgok uralma a múlté, a két terület kapcsolata továbbra is szoros maradt – mutatott rá Varga Benedek.

Hermann Dikowitsch, Alsó-Ausztria tartományi kormánya művészeti és kulturális osztályának vezetője szintén hangsúlyozta a hosszú közös történelem máig tapasztalható örökségét, kiemelte továbbá az MNM „lenyűgöző gyűjteményét” is. Elmondása szerint a tartomány nagy várakozásokkal tekint az együttműködés elé, melyben közös tudományos projekteket, kiállításokat, szakemberek cseréjét egyaránt tervezik.

Az együttműködés kiterjed a muzeológia minden területére: a tudományos kutatás, konferenciák szervezése, a műtárgyak megismerése, kölcsönzése mellett fokozott figyelmet fordítanak az állományvédelemre, a restaurálásra, a régészetre és a különböző laboratóriumi vizsgálatokra.

A most létrejött megállapodás azért is érdemel kiemelt figyelmet, mert mindkét közgyűjtemény több millió műtárgy fölött rendelkezik. St. Pöltenben, Alsó-Ausztria tartományi gyűjteményében mintegy hatmillió műtárgy található, amelyek a tartomány kulturális és természeti örökségét dokumentálják az őskortól a kortárs művészetig.

Az alsó-ausztriai tartományi gyűjtemények egyik legfontosabb eleme a Kaiserhaus Gyűjtemény. A 2015-ben megvásárolt anyag a világ egyik legnagyobb, Habsburg-házhoz kapcsolódó kollekciója, amely használati eszközöket, például evőeszközöket és ruhákat, illetve személyes tárgyakat és dokumentumokat egyaránt tartalmaz.