fbpx

Éjjel-nappal kultúra

A Kultúrházak éjjel-nappal országos rendezvénysorozat hivatalos megnyitóját a Klauzál Gábor Budafok-Tétény Művelődési Központban tartották.

„Szükség van a hagyományokra, a kultúrára és legfőképpen a közösségeinkre, amelyek mindennap megtartó erőt, felemelő hitet és bátorságot adnak” – mondta megnyitó beszédében Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár. „A valahová tartozás kerül előtérbe a Kultúrházak éjjel-nappal hétvégéjén is, négyszáz helyszín több mint ezer programján. Az eseménysorozatot tizennegyedik alkalommal szervezik meg. Tavaly több mint százezer ember vett rajta részt” – tette hozzá.

Fekete Péter

„Mindenekelőtt fontos elmondani, hogy a Nemzeti Kulturális Alap alapvetően olyan programokat támogat, amelyekben a szakma konszenzusra jut” – mondta Lőrinczy György, a szervezet alelnöke. „A kultúrházak, művelődési intézmények egyik legfontosabb ereje, hogy olyan közösségteremtő helyszínek, ahol a kistelepüléseken is mindenki találhat értékes, minőségi programokat” – hangsúlyozta.

Lőrinczy György

Bordás István, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke arról beszélt, hogy Magyarországon közel 2500 művelődési ház, faluház, közösségi ház működik, emellett további 3200 civil és egyházi szervezet foglalkozik közművelődéssel. Ezekben több mint 4500 szakember dolgozik és további ötezer ember segíti a mindennapi munkát. „Ezekben az intézményekben 2018-ban 67 millió látogatót fogadtak, több mint 30 ezer kulturális célú közösség, szakkör, művészeti csoport működik a kultúrházakban” – emelte ki.

Bordás István

Az esemény védnöke, Novák Péter zenész, színész Halmos Béla népzenész, népzenekutató kapcsán hangsúlyozta, hogy ha valami hiteles, abból hagyomány tud teremtődni, mert ami hiteles, az értékes. „Lehet kultúra nélkül élni, csak semmi értelme” – jegyezte meg.

Novák Péter

„A Kultúrházak éjjel-nappal megnyitó napjának házigazdája, a XXII. kerület a főváros bornegyede és szeretnénk, ha a pezsgő- és borkultúra mellett az egyéb kulturális értékeinkről is megismerhetnének minket” – mondta Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere. A kerület értékeiről beszélve kiemelte, hogy többek között Jandó Jenő, Balázs János ugyanúgy kötődik a kerülethez, mint valamikor Cziffra György és Kocsis Zoltán.

Karsay Ferenc

Az idei programok, koncertek, táncházak, kiállítások, kézműves foglalkozások a Mindennap értéket adunk mottó jegyében zajlanak. Szombaton Soltvadkert, vasárnap a Nógrád megyei Patak község kerül fókuszba, és valamennyi szomszédos ország is bekapcsolódik az eseménysorozatba.

A Kultúra.hu-nak Fekete Péter elmondta, hogy kirakat ez a három nap, ebben az időszakban megmutatják a közművelődési szakembereink és a kultúrházainkban alkotó közösségek, hogy milyen munkát végeznek egész évben. „Jó, hogy felhívják erre a figyelmet, mert kevesen tudják, hogy Magyarország egészen különleges hálózatot tudhat maga mögött. Több mint kétezer közösségi térrel, közösségi házzal, kultúrházzal, faluházzal rendelkezünk, amelyek egész évben várják az adott településeken élőket, a kultúrára éhező embereket, a kultúra szinte minden területén” – tette hozzá. A programok kapcsán kiemelte, mennyire fontosnak tartja, hogy mindenhol lesz táncház. „Egészen hihetetlen értéke a közösségi néptánckultúra a magyar nemzetnek” – vélte.

A megnyitón fellépett Budai Ilona Kossuth-díjas előadóművész, Simkó-Várnagy Mihály csellóművész és a Kis Nádasdy Tánccsoport.

Az idei rendezvény fő támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.

Képek: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

A rovat további cikkei