A Zsolnay-negyed éjszakája nevű rendezvényen a porcelánmanufaktúrát alapító család egykori lakóházában korhű ruhába öltözött idegenvezetők kalauzolják el a látogatót a 19. századi mindennapokba, a család és Pécs életébe, de a látogatók megismerkedhetnek az eozinkészítés titkaival, Zsolnay Miklós kalandos életútjával és a rejtélyekkel teli Zsolnay-mauzóleummal is.     

A Rózsaszín Zsolnay című kiállítást a gyűjtő, Winkler Barnabás mutatja be, A Zsolnay aranykora – Gyugyi-gyűjteményben Kovács Orsolya művészettörténész tart vezetést, míg a Pán a paplan alatt című tematikus élménysétán Kövér András kalauzolja végig az érdeklődőket. A gyerekeket légiakrobatikás tűzshow, éjszakai kerámia élményfestés, bábkészítés, VR-szemüveges játékok, távcsöves égboltfigyelés, planetáriumi előadások és számos más esti program várja, de a kicsik akár „varázslényeket” is kereshetnek a kultnegyed titkos ösvényeit bejárva.     

Munkakiállítás és workshop is zajlik az est során a Pécsi Tudományegyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékén DOZSÓ: Alternatív kultúra és a nyolcvanas évek egy pécsi művelődési házban címmel. Az m21 Galériában ás az Átriumban szubjektív tárlatvezetéseket és művészeti szakmai beszélgetéseket tartanak, elsősorban Rodolf Hervé munkásságára fókuszálva.     

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a negyedben lévő Zsolnay Infopont és Shopban egy night shopping keretében kedvezménnyel vásárolhatók meg a Zsolnay-termékek. Az éjszakai jegy nyolc helyszínre, kiállításra érvényes. A férőhelyek függvényében a tárlatvezetéseken, sétákon történő részvételre is jogosít, ugyanakkor az egyes programokon előzetes regisztráció szükséges. A részvételhez a jelenlegi szabályozás szerint nem szükséges védettségi igazolvány. A programokról további részletek olvashatók a zsolnaynegyed.hu oldalon.

Nyitókép: PécsMa