fbpx

EKF – Bemutatták a program kulturális, művészeti stratégiájának főbb elemeit

Képzőművészeti kiállítások, nemzetközi csereprogram és edukációs program várja az érdeklődőket a Veszprém–Balaton (VEB) 2023 Európa kulturális fővárosa programsorozatban jövő év januárjától – közölte szerdai, veszprémi sajtótájékoztatóján a programban közreműködő Művészetek Háza igazgatója.

Grászli Bernadett elmondta, hogy a rendezvény megnyitóján kiállítják a két évtizede a városban lévő Vass László-gyűjtemény legjelentősebb darabjait. Ezenkívül az 1960-as évekből származó, a Balatont idéző plakátokból nyílik tárlat, valamint fény- és üvegművészeti alkotásokat is láthatnak majd az érdeklődők – tette hozzá.

A Balaton eye elnevezésű nemzetközi rezidensprogram keretében külföldi alkotók vehetnek részt a művésztelep munkájában, valamint edukációs programsorozat indul a veszprémi vár területén. Mint mondta, a lelki egészséget szolgáló programok is lesznek, köztük a Csend napok eseményei.

Can Togay, a VEB 2023 Európa kulturális fővárosa művészeti főtanácsadója arról beszélt, hogy a programok a tervek szerint európai szinten is láthatóvá teszik a régiót. Kiemelte, hogy számos esemény mellett megrendezik a Boglár 50 projektet, amely a balatonboglári kápolnában állít emléket az 1970-es évek elején Galántai György által megrendezett tárlatnak. Felidézte: az avantgárd stílusú kiállítást akkor betiltották.

Az akkori kiállító művészek közül néhányan, köztük Bak Imre és Maurer Dóra kiállítása a balatonfüredi Vaszary Galériában látható majd – fűzte hozzá. Porga Gyula, Veszprém polgármestere (Fidesz–KDNP) azt emelte ki, hogy a város számos művészeti és kulturális intézménye közösen dolgozik a program megvalósításán azért, hogy a rendezvények a kulturális évadot követően is látogathatók legyenek.

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A rovat további cikkei