Néhány napig látható még a Csodakamra − A dolgok rendje című kiállítás a szentendrei ÚjMűhely Galériában. Összeállításunkban néhány itt található műről mesélnek alkotóik.

Besnyői Rita

„A karantén alatt a saját kertem fogságába estem, így vele együtt ébredtem, megfigyeltem, tanultam. Menedék volt és börtön egyszerre, tele megunt de mégis mindig új tárgyakkal. A hosszú hetek alatt én is a részévé váltam, erőt és inspirációt tudtam meríteni belőle" − meséli új kollekciója kapcsán Besnyői Rita, akinek munkái mindig személyes élmények, érzések mentén jönnek létre. A művész építészmérnöknek tanult, részben ennek is köszönhető, hogy imád anyagokkal kísérletezni.

Bori Bianka

„Rengeteg élményem és emlékem kötődik a szarvasbogarakhoz: fülledt nyári melegek, fák árnyéka, fesztelenség a szabadban. Totemállatomként tekintek rájuk, akik a szabadságot és lehetőséget szimbolizálják számomra, nem véletlenül választottam a márkám logojának. Ez a tárgy ötvözi mindezt: törékeny, de stabil, több technika összecsiszolásával készült és egy igazi statement bross, amely szerintem a legszebb ékszer típus." Az ékszertervező alkotásai ideológiákat is közvetítenek, amelyek nagyban meghatározzák a készítés folyamatát. Bianka elsősorban építészeti stílusokból és korszakokból merít inspirációt.

Dánfalvi Ildikó

„A víz hatalmas jelentőségű, hiszen az élet forrása. A víz csodálatos formákat tud létrehozni és gyönyörű nyomokat hagyni. A gleccserek és kanyonok igazi természeti kincsek, melyek egyedülállóak és különlegesek. A víz szeretete mellett ezek a műremekek nyűgöztek le és inspirálták munkámat. Ékszerdarabjaimhoz a brosst választottam, mert azt leginkább a szívünk fölött viseljük. Ez fontos volt számomra, mert a szív ugyanúgy az élet motorja, mint a víz" − árulta el Ildikó, aki szerint az ékszer az embert állítja a középpontba, hiszen csak általa tudja betölteni funkcióját. A tervező célja, hogy kreációi boldoggá tegyék viselőjüket, és védelmet nyújtsanak neki.

Olvastad már interjúnkat a kiállításról? 21. századi csodakamra Szentendrén

Losonczy Orsolya

Losonczy Orsolya szintén a természetből merít inspirációt. „Kiskoromban sok időt töltöttem a természetben. Levelek, szirmok, illatok tündérmesébe röpítettek. Ha ránézek egy ásványra, vagy többre, ugyanez az érzés kerít hatalmába. Nyíló virágokra, tüneményekre emlékeztetnek, melyek éppen próbálnak kitörni a földből" − meséli az aranyműves, ékszertervező, hozzátéve, hogy munkái a gyermekkora emlékeit idézik meg. Munkáiban az ásványok, a gyöngyök, az arany és az ezüst játssza a központi szerepet, de a végleges darabot mindig a megrendelő egyedi elképzelése alapján alakítja ki.

Melkovics Tamás

Melkovics Tamás képzőművészeti tanulmányai befejezése óta aktívan foglalkozik szobrászattal, valamint a szobrászathoz kötődő más alkotói technikákkal. Nem csak a végeredmény, de az alkotás folyamata, az anyag- és színhasználat, az atmoszféra megteremtése is kulcsfontosságú számára. „Folyamatosan szemlélődő, kutató, nyitott magatartással, a klasszikus szobrászati alapokat ugródeszkaként használva haladok előre művészetemben."

Németh Franciska

Németh Franciska nemesfémekkel és csiszolatlan drágakövekkel szeret dolgozni, ékszerkollekcióiban egyedi formájú természetes nyers ásványok és köveket használ, fényes cukorka- és ragyogó drágakőszínekben. A kiállított ékszereiben ezüstgyűrűre építette a kovácsolt alumíniumhab réteget, a szigorúan geometrikus alapformát egészíti ki a szinte megmozduló, mégis kőmerev nyers fehér koralldarab. „A gyűrű egy háromdarabos kollekció része, ahol olyan klasszikusan ékszerészetben használt alapanyagokat, mint az ezüst, párosítottam szinte viselhetetlen, nem konvencionális, de különlegesen szép anyagokkal, kénnel, lávakővel és nyers korallal."

Visy Dóra

A művész az ötvösség legrégebbi, legidőtállóbb és legértékesebb anyagait – a 14 karátos aranyat és az ezüstöt használja, természetesen kortárs, high-tech megközelítésben: az ezüst felületek egy része kék ródiumbevonatot kapott, de felfedezhetők az ékszereken aranyozott ezüst és tömör sárgaarany részletek is.
„Az AZZURRORO kollekcióban a természet örök változatossága, az ötvösség hagyományos anyaghasználata és technikája valódi kortárs felfogásban mutatkozik meg: elmosódik az éles határ szigorúan vett alkalmi ékszer és hétköznap is viselhető vagány darab között."

Jagicza Patrícia

„Festményeim megjelenésében önmagamhoz való viszonyomat fejezem ki, melyet érzékeny figuratív-realista ábrázolásmód jellemez. Érdekel, hogy a látvány milyen festői megoldásokra ad alkalmat. Vizsgálatom kiterjed közvetlen életteremre; az énábrázolás új formája az antropomorf tárgyakon keresztüli önreflexió."

Zátony alatt című fotóján egyik barátnőjének portréja dereng át a legyezőszerű korallok között. Emellett a kiállításon három radírkoponyával készült csendéletet is láthatunk, ami a Néma Bölcs karakterét formázza meg.

Kiemelt fotó: Dánfalvi Ildikó munkája

A Csodakamra című kiállítás augusztus 9-ig tekinthető meg, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között az ÚjMűhely Galériában.