A héten már megtekinthetők Londonban A korona című, hatodik évadával befejeződött tévésorozat relikviái, amelyeket február 7-én és 8-án bocsát árverésre a Bonhams árverési ház.

A kiállított tárgyak között szerepelnek a tévés produkcióhoz készült pompás jelmezek, köztük II. Erzsébet királynő koronázási palástjának másolata és a Diana hercegnőt játszó Elizabeth Debicki által viselt ruhák is.

A kétnapos árverésen a hatodik évadával idén véget ért Netflix-sorozatban feltűnt több mint 450 tárgyra lehet licitálni, ebből február 7-én az élőben zajló árverésen 150 tételre, egy nappal később, az online árverésen pedig további 300 tételre. A koronában, amely végigkísérte II. Erzsébet uralkodásának idejét és bemutatta a királyi család életét is, a 2022 szeptemberében elhunyt uralkodót Claire Foy, Olivia Colman és Imelda Staunton játszotta.


659e946dab34aa66aa6e8c0e.jpg
Elizabeth Debicki (Diana hercegnőként); A „bosszúruha”, vállatlan fekete koktélruha, amelyet az 5. évad 5. részében viselt. Becsérték: 8–12 ezer font. Fotók: Bonhams és © Netflix 2020, Inc.

A királynő koronázási ruhája, amelyet a sorozat első évadában Foy viselt, a becslések szerint 20–30 ezer fontért (9–13 millió forintért) kelhet el a februári aukción, míg Debicki ötödik évadban felvett fekete, vállatlan ruhájáért 8–12 ezer fontot (3,5–5 millió forintot) is adhat egy gyűjtő. A királyi hintó és a koronázási trónszék másolata is a kikiáltási tételek között lesz. Előbbi értékét 30–50 ezer fontra (13–22 millió forintra), utóbbit 10–20 ezer fontra (4,4–9 millió forintra) becsülte az aukciósház.

Az élő árverés bevételéből a brit Nemzeti Film- és Televíziós Iskola ösztöndíjprogramja részesül.

Nyitókép: Claire Foy (a királynő szerepében): Púderkék estélyi ruha gyöngy díszítéssel, amely a film promóciós poszterén és az 1. évad 5. részében volt látható. Becsérték: 5–7 ezer font. Fotók: Bonhams és © Netflix 2020, Inc.