Árverésre bocsátják Carrie Fisher Leia hercegnő szerepében viselt fehér ruháját. A Propstore árverésén mások mellett a Harry Potter- és Batman-filmekből ismert relikviák is kalapács alá kerülnek.

A fehér ruha, amelyet Carrie Fisher az 1977-ben bemutatott Csillagok Háborúja – Egy új remény című filmben viselt, szerdán kerül kalapács alá Los Angelesben. A filmes és televíziós kellékek és jelmezek árusításával foglalkozó Propstore cég, amely az aukciót is szervezi, arra számít, hogy mintegy kétmillió dollárért (674 millió forint) fog elkelni a ruhadarab.

A kikiáltási ár félmillió dollár volt, de már most kaptak egy 750 ezer dollárt is meghaladó vételi ajánlatot. A The New York Times szerint a fehér ruháról, amelyet Carrie Fisher a film zárójelenetében viselt, sokáig úgy tartották, hogy elveszett. A ruhát nemrég találták meg az egykori filmes stáb egyik tagjánál, egy londoni lakás padlásán.


649c28a6f7727f213d5ecca8.jpg
Carrie Fisher Leia hercegnő szerepében viselt ruhája az aukciót megelőző bemutatón. Fotó: Frederic J. Brown / AFP

Az aukción a kultikus ruha mellett további jelmezeket és kellékeket is elárvereznek több mint 12 millió dollár értékben. A rajongók egyebek között megszerezhetik Harry Potter eredeti jelmezét a második filmből, aminek értékét 75–150 ezer dollárra becsülik. A Batman-filmekből ismert Batpod motorért pedig mintegy kétmillió dollárt várnak. A Brad Pitt főszereplésével 2004-ben bemutatott Trója című filmből Akhilleusz egyik pajzsa keres új gazdát magának.

Nyitókép: a Leia hercegnőt alakító Carrie Fisher. Fotó: Collection ChristopheL via AFP / Lucasfilm