Mozart a levelében leendő anyósára panaszkodik, aki fel akarja őt jelenteni.

Az 1782 nyarán, még házasságkötése előtt írt kétoldalas levélben a zeneszerző közeli barátjától kért tanácsot a jövendőbeli anyósával kapcsolatos félreértés rendezésére. „A leendő anyós ugyanis a rendőrséghez akart fordulni, hogy visszaszerezze a menyasszonyt, ami rettenetes következményekkel járt volna Mozart hírnevére” – közölte Thomas Venning, a Christie’s könyv- és kéziratrészlegének vezetője.

Mozart élete során számos levelet írt, de Venning szerint ritkán lehet találkozni velük aukciókon, és „ritkán lehet betekinteni ilyen mélyen a jellemébe és az érzelmeibe életének fontos pillanatában”.

Mozart 26 éves korában írta a levelet, röviddel azután, hogy Bécsbe érkezett. Míg első nagyobb operájával a karrierje szárnyalni kezdett, szerelmi élete egyre bonyolultabbá vált, és égett a vágytól, hogy előbbre hozza Constanzéval kitűzött esküvőjét.

A zeneszerző nagyon szigorú katolikus családból származott, ezért az a tény, hogy már együtt lakott Constanzéval, arról tanúskodik, hogy mit sem törődött az óvatossággal – mondta Venning. Felszabadult viselkedése a magán- és a szakmai életében Venning szerint arról tanúskodik, hogy Mozart egyfajta forradalmi alak volt. Olyan valaki, aki nem engedelmeskedik a szabályoknak.

Nem sokkal a levél megírása után Mozart és Constanze összeházasodott, és együtt éltek a zeneszerző 1791-ben, 35 éves korában bekövetkezett haláláig.

A kézirat a Christie’s júliusi árverésén kerül kalapács alá, és az árverési ház arra számít, hogy ez lehet az eddigi legdrágábban eladott Mozart-levél: leütési árát 300 és 500 ezer font közé becsülik.

A képen Mozart egy másik levele, amelyet édesapjának írt 1787. április 4-én. Fotó: Barbara Gindl / AFP