A becslések szerint akár a 15 ezer font (6,3 millió forint) leütési árat is elérheti Winston Churchill egy pár bársonyból készült papucsa, amelyet kedden árvereznek el Nagy-Britanniában. Az egykori brit miniszterelnök monogramjával díszített lábbeli az 1950-es években készült.

Churchillt számos alkalommal lencsevégre kapták a papucsban második miniszterelnöksége idején, 1951 és 1955 között. „Az ember könnyen maga elé tudja képzelni őt, ahogy a házában járkál ebben a papucsban” – mondta Katherine Carter, Churchill egykori kenti rezidenciájának, a ma már Nagy-Britannia történelmi épületei közé tartozó Chartwellnek a kurátora. „Rengeteg képen látható rajta ez a cipő, amelyet gyakran viselt együtt az egyik kezeslábasával. Ez a két ruhadarab egy szettet alkotott” – jegyezte meg Carter.

A 29 centiméter hosszú, bőrtalpas és bőrbéléses cipőt N. Tuczek, korának egyik híres cipésze készítette. A jövő keddi árverést bonyolító sussexi aukciósház, a Bellmans szerint a sarkak körül ugyan látni a viselés nyomait, de a lábbeli „csodálatos állapotban van”. A papucs mellett egy ugyancsak Churchill monogramjával ellátott konyakoskehelyre is licitálhatnak majd az érdeklődők. Az 1960-as évekből való pohár leütési árát 10 ezer fontra becsülik. Mindkét tárgyat Churchill családja árverezte el először 1998-ban, jelenlegi tulajdonosuk akkor vásárolta meg őket.

Nyitókép: Winston Churchill, forrás: Wikipedia