A becsült 150 ezer eurós (55 millió forintos) bevétel töredékéért, 25 ezer euróért (9,3 millió forintért) kelt el a Mont Blanc-on tíz éve talált titokzatos kincsnek az a része, amely a felfedezőjét illette.

Az értékes drágaköveket – smaragdokat, zafírokat és rubintokat – tartalmazó fémdobozra a Bossons gleccseren bukkant rá egy túrázó 2013-ban. A Raphael nevű francia fiatalember átadta a rejtélyes dobozt a hatóságoknak, akik nyomozást indítottak a kincs tulajdonosa után. A kutatás nem hozott eredményt, bár felmerült, hogy az Air India légitársaság 1966-ban a Mont Blanc-on lezuhant repülőjének egyik utasa lehetett a tulajdonos, ugyanis a drágakövek egy Made in India feliratú zsákocskában voltak. A szerencsétlenség, amelyet senki sem élt túl, a légitársaság 117 utassal Mumbaiból New Yorkba tartó járatával történt.

A francia törvények szerint, ha nincs meg a tulajdonos, a talált kincs a felfedező és a helyszín (Chamonix) között egyenlő arányban oszlik meg. Eric Fournier, Chamonix polgármestere elmondta, hogy több tucatnyi állítólagos örökös igényét kellett kivizsgálni, akik meg akarták szerezni a drágaköveket.


652935394e90f97d8db977d0.jpg
A Bossons-gleccser. Fotó: Hemis via AFP / Lansard Gilles

A „Bossons-i kincset” szerdán bocsátották árverésre. A drágakövek becsült értékét 300 ezer euróban határozták meg. A szerdai árverésen a megtaláló részéből azonban alig több mint 25 ezer euró folyt be.

Korábban néhány drágakövet Chamonix kristálymúzeumában állítottak ki, a város polgármestere szerint ugyanis a kincsnek történelmi jelentősége van. Mint mondta, a tragédia után előkerült drágakövek felidézik a történteket és az áldozatok emlékét.

A kincset felfedező Raphael 2020-ban egy interjúban arról beszélt, hogy a részesedését szeretné lakása felújítására fordítani.

Nyitóképen az árverésre került „Bossons-i kincs”. Fotó forrása: Alpes Encheres