fbpx

Elárverezték Emile Zola Germinal című regénye színpadi változatának kéziratát

Elárverezték Emile Zola Germinal című regénye színpadi változatának kéziratát, az ötfelvonásos mű 454 lapja 138 600 euróért (50 millió forint) kelt el a Sotheby’s online árverésén.

A szerző utolsó jelentős, még magántulajdonban lévő kéziratát Roselyne Bachelot kulturális miniszter kérésére a Francia Nemzeti Könyvtár (BNF) vásárolta meg, ahol Zola legtöbb más kéziratát is őrzik. Az aukciósház nem fedte fel a vevő kilétét, a BNF azonban később közleményben jelentette be, hogy az ő megbízásából egy észak-franciaországi iparvidék, Porte du Hainaut települési közössége tette a legmagasabb ajánlatot a liciten.

A leütési árat előzetesen 100-150 ezer euróra becsülték. Az eladóról csak annyi tudni, hogy egy névtelenségét kérő európai gyűjtő, de arról, hogyan került hozzá az ereklye, nem árult el részleteket a Sotheby’s.

A szénbányászok lázadásáról szóló Germinal Zola egyetlen regénye, melyhez maga írta a színpadi átiratot. A híres Rougon-Macquart sorozat 13. kötete tabu nélkül mutatja be a munkásosztály és a jómódú burzsoázia közötti kapcsolatot. A színdarab teljesen önálló mű az 1885 márciusában kiadott regényhez képest.

Az alaposan átdolgozott és javított, kivételes kézirat a darab első verziója, az akkori cenzúra a mű radikális javítását kérte: követelte az olyan szavak eltüntetését, amelyek „szocialista és nihilista karaktert” kölcsönöznek a színdarabnak.

Zola fáradhatatlan keresztes hadjáratba kezdett a cenzúra ellen – írja honlapján a Sotheby’s aukciósház. 1885. november 7-én a Le Figaro című lapban fejezte ki felháborodását. „A könyv felszabadult. Az újságírás felszabadult. A színház örök rabszolgaságra van ítélve? Szégyen, hogy egy ilyen nagy országban, mint a miénk, jelen pillanatban csak az irodalom őrizte meg dicsőségét”.

Három évig tartó tilalom után a színdarabot végül 1888-ban mutatták be a Théatre du Chatelet színpadán. Az ingyenes előadásra 20 ezer érdeklődő ment el, holott csak 3500 hely volt. A Sotheby’s szerint ez az utolsó Zola-kézirat, amely még magánkézben volt. Az író legtöbb kézirata, köztük maga a Germinal című regény a Francia Nemzeti Könyvtár (BNF) tulajdonában van.

Az árverés előtt észak-franciaországi kommunista képviselők, köztük Fabien Roussel köztársaságielnök-jelölt, felszólították az államot a színdarab kéziratának megvásárlására, hogy az a szerző műveinek többségéhez hasonlóan hozzáférhető legyen közgyűjteményben. „A Germinal immár közkincs” – hangsúlyozta az önkormányzati társulás vezetője.

A nemzeti könyvtár főigazgatója, Laurence Engel közölte, hogy az új szerzeményt, amelynek „erőteljes szimbolikus jelentősége” van, szeretnék majd bemutatni az északi iparvidéken. Engel szerint a színpadi változat kéziratának megléte segít még jobban megérteni a Germinalt, a francia irodalom egyik legemblematikusabb művét.

Nyitókép forrása: Sotheby’s

A rovat további cikkei