A pályázati forrásból megvalósuló 2014 novemberében induló ELDORADO rendszer - Elektronikus Dokumentumküldés Országos Rendszere, Adatbázisa és Dokumentumtára - a magyar könyvtárak új szolgáltatása, amely minden érdeklődő számára jogszerű hozzáférést biztosít a digitális dokumentumokhoz, a könyvtárak gyűjteményeiben található művekhez, mindenekelőtt azokhoz a kiadványokhoz, amelyekhez hagyományos kereskedelmi csatornákon keresztül nem lehet hozzájutni. Az ELDORADO felhasználója lehet bármely állampolgár, függetlenül attól, hogy valamely könyvtár beiratkozott olvasója-e vagy sem.

Az ELDORADO legfőbb célja a digitális tartalmak jogtiszta módon történő szolgáltatása, a kereskedelmi forgalomban nem kapható, de a könyvtárak polcain még fellelhető kiadványok digitális formában történő újraélesztése egy megújuló, a digitális társadalom kihívásaihoz igazodó jogi környezetben.

 

A programról tartott sajtótájékoztatón Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta, hogy az ELDORADO nem csak Magyarországon, de Európában is kuriózum számba megy, fejlesztésén az elmúlt két évben komoly szakembergárda dolgozott.

?Az ELDORADO nemcsak a kulturális hozzáférés és a kulturális alapellátás vonatkozásában nyit újabb kaput a digitalizáció korszakában, de mindeközben a jogtiszta dokumentum felhasználás irányába is egy nagyon jelentős és markáns lépést tesz. Az egyablakos rendszernek a mai bemutatóval az első lépcsője valósult meg: az internetes felület, amire bizonyos tartalmak már rákerültek, és így megindulhat a párbeszéd a könyvtárakban őrzött állományok felhasználása irányába is. A folytatáshoz széleskörű szakmai innovációra és összefogásra lesz szükség, hogy a könyvtárak gyűjteményi részei minél szélesebb körben csatlakozzanak be ebbe a programba. Minél több könyvtárat és kiadót tudunk üdvözölni, annál sikeresebb lesz a rendszer és annál boldogabbak lesznek a felhasználók, hiszen a digitális tartalmak rendelkezésre bocsátása és teljes körű elérése az ELDORADO célja? ? fogalmazott az államtitkár.

Hoppál Péter hozzátette, nem félnek attól, hogy ezzel a szolgáltatással könyvtárfelhasználókat veszítenének, sőt, ellenkezőleg azt remélik, hogy az otthoni számítógépeken keresztül még többen kapcsolódnak be a magas kultúra fogyasztásába és az értékes dokumentumok felhasználásba. A cél, hogy az emberek minél többet olvassanak.

(Fotó: Csákvári Zsigmond)