Marie Chouinard május 20-án és 21-én egy este alatt 24 rövid darabbal (miniatúrával) tárja elénk az elmúlt 40 év alatt felépített avantgárd koreográfiai és vizuális világát.

A táncikon részben korábbi darabjaiból, részben pedig a még nem bemutatott ötleteit gyűjtő jegyzetfüzeteiből válogatott össze olyan szólókat és duetteket, melyek vadonatúj keretek közé helyezik a kis koreográfiai formákat. A darabok egyenként 1 és 13 perc közötti hosszúságúak – melyek a meghökkentő jelmezekkel, színpadképekkel és hangkörnyezettel együtt egy pillanatra sem engedik elkalandozni a néző figyelmét. „Imádom, amikor valamit tömören mesélnek el” – írja darabjáról a koreográfus.

Chouinard munkái mindig is provokatívak, érzékiek, feministák voltak, tele nyers energiával. Igen ritka, hogy valaki olyan rendíthetetlen kozinsztenciával tudja meglepni közönségét, mint ő.

A május 20-án és 21-én bemutatott darabban friss kutatásai mellett visszaköszönnek majd részletek klasszikusaiból is. Marie Chouinard 1978-ban mutatta be Montreálban első szóló koreográfiáját. 1990-ben alapította meg saját társulatát, azóta pedig élt és dolgozott New Yorkban, Berlinben, Balin és Nepálban is. Kíváncsi és virtuóz alkotó, aki már ötvennél is több előadást koreografált, számtalan díjat és elismerést besöpörve Montreáltól Párizson és Edinburgh-on át New Yorkig.

A Trafóban utoljára 2013-ban látták vendégül, és májusban lép fel hetedszerre.

Fotó: Sylvie-Ann Paré