fbpx

Elérhető a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj idei pályázata

2023. április 3-ig várják a fiatal alkotók, tervezők és designelméleti szakemberek jelentkezéseit. A hat hónapos, bruttó 1,2 millió forint értékű ösztöndíjra 35 évnél fiatalabb, szakirányú diplomával rendelkező, Magyarországon tevékenykedő alkotók, designerek jelentkezhetnek.

A 35 éve alapított Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj célja, hogy segítse a fiatal formatervezők szakmai fejlődését, piacra lépését, elhelyezkedését vagy akár saját márkájuk megalapítását, ezzel is hozzájárulva a magyar tárgy- és környezetkultúra fejlesztéséhez, a hazai gazdaság versenyképességének növeléséhez.

A féléves program szakmai támogatást, mentorációt, vállalati együttműködést, védett környezetű piaci tapasztalatot nyújt a pályakezdőknek. Az ösztöndíjprogramban az ösztöndíjasok ingyenes iparjogvédelmi és szerzői jogi továbbképzésben is részesülnek. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala kiemelten fontosnak tartja a szemléletformálást, hogy a fiatal magyar designerek is megismerjék, miért fontos az IP-védelem, hosszú távon milyen előnyökkel jár, ha tudatosan védik termékeiket.

A pályázatok elbírálásának szempontjai a pályázó szakmai alkalmassága, felkészültsége és a formai követelmények betartása mellett: a program újszerűsége, hazai és nemzetközi relevanciája; szakmai és pénzügyi megvalósíthatósága, versenyképessége; várható eredménye, szakmai, társadalmi és gazdasági jelentősége; valós problémafelvetésen alapulása és komplex megoldás kínálása a fenntarthatóságot szem előtt tartva.

Idén is lehetőség nyílik arra, hogy az önálló tervezői vagy kutatási projekt mellett a jelentkezők gyártói együttműködésben kiírt témákban is pályázzanak. A pályázatokat elbíráló bizottság tagjai: Koós Pál formatervező, az ösztöndíjbizottság elnöke, Hefkó Mihály belsőépítész, Hosszú Gergely designer, Kele Ildikó kötöttanyag- és öltözéktervező, Mascher Róbert formatervező, Somogyi Krisztina építettkörnyezet-kutató, építészetkritikus, Szigeti G. Csongor tervezőgrafikus, Wilheim Gábor, a Magyar Bútor és Faipari Szövetség (Fabunio) elnöke.

Az ösztöndíjpályázat részletes kiírása itt olvasható.

A képen Moholy-Nagy László 1930 körül. Fotó: Hugo Erfurth

A rovat további cikkei