Stefanovits Péter Munkácsy Mihály-díjas grafikus műveiből nyílt kiállítás a szegedi Reök-palotában. Az érdemes művész több mint százötven alkotását bemutató kétszintes tárlatot múlt szombattól látogathatják az érdeklődők.

Több mint százötven alkotáson keresztül mutatkozik meg a Munkács Mihály-díjas, érdemes művész egyedülálló életműve.

A kiállítást Szücs György, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese nyitotta meg. Hangsúlyozta, Stefanovits Péter egyedülálló életműve – változatos képi világa, egyéni szimbólumhasználata, kevert grafikai műfajai – ellenállnak a művészettörténeti besorolására irányuló kísérleteknek: „A művésznek nincs egyetlen markáns előadásmódja, csak rá jellemző megkülönböztető védjegye, hanem éppen tematikai, stiláris és technikai sokféleségével valamiféle tudatos eklekticizmus képviselője.”

A művészeti közéletben is igen aktív, sokoldalú alkotónak, a Magyar Művészeti Akadémia képzőművészeti tagozatvezetőjének ez az első önálló kiállítása Szegeden.

A Tisza-parti város művészetkedvelő közönsége testközelből tapasztalhatja meg a tárlaton, milyen izgalmas anyaghasználat, plasztikus kifejezőerő jellemzi Stefanovits alkotói világát. Az életműnek korábbi korszakokból származó és legfrissebb darabjai között a klasszikus festett táblaképektől az elektrográfia, a szitanyomat, a litográfia, a clorox- és cinkmaratás eljárásain keresztül a legkülönfélébb vegyes technikával készült képekig és térinstallációkig számos, különleges művészi megoldás érhető tetten a nagyszabású tárlaton.

Fotók: Reök/Tari Péter