Tarr Béla Kossuth-díjas filmrendező kapja az Európai Filmakadémia életműdíját a 36. Európai Filmdíjak átadásán idén decemberben. Ő a hatodik rendező, aki ebben az elismerésben részesül.

Tarr Bélát is díjazzák a 36. Európai Filmdíjak átadásán december 9-én. Az Európai Filmakadémia életműdíját eddig olyan filmesek kapták, mint Manoel de Oliveira, Michel Piccoli, Sir Michael Caine, Andrzej Wajda és Costa-Gavras.

A szervezet indoklásában azt írta, hogy „a díjjal tiszteletüket szeretnék kifejezni a kivételes rendező és erős politikai hanggal rendelkező személyiség előtt, aki felé nemcsak kollégái viseltetnek mély tisztelettel, de világszerte nagy közönségsikernek is örvend.” A Hollywood Reporter szerint Tarr a hatodik lesz a sorban, aki ebben az elismerésben részesül. A díjátadót Berlinben tartják majd.

Tarr Béla Kossuth-díjas filmrendező, forgatókönyvíró 1955-ben született Pécsett. 1981-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ezután a Mafilm rendezője lett. 1987 óta dolgozik együtt Krasznahorkai László íróval, akinek könyve alapján készítette el leghíresebb filmjét, az 1994-ben bemutatott Sátántangót. Tarr nemzetközi elismertségét mutatja többek között az is, hogy a Guardian legjobb rendezőket felsorakoztató listájában a 13. helyre sorolta. Legutóbbi filmje, a 2011-ben bemutatott A torinói ló a Nemzetközi Berlini Filmfesztiválon elnyerte az Ezüst Medve díjat.

Fotó: AFP / Fadel Senna