A Cziffra György-emlékév kiemelt eseményén, június 9-én a MOMkult Színházterében a két nagy előd, Cziffra és Liszt átirataiból játszik négykezeseket és szólókat Boris Berezovsky és Balázs János.

Bő évszázaddal azután, hogy Liszt Ferenc a feje tetejére állított mindent, amit a zongorajátékról gondolt a kor közönsége, a budapesti éjszakában Cziffra György pokolian nehéz parafrázisokkal kápráztatta el az éjszakai bárok és eszpresszók vendégeit. Cziffra tudatosan keltette életre a liszti tradíciót, és ugyanazzal a szabadsággal és tehetséggel nyúlt elődje műveihez, ahogy Liszt saját kortársaiéhoz:

nem öncélú virtuózként, hanem a zene mélyére hatolva.

A MOMkult Színháztermében Cziffra és Liszt zongoristát próbáló átirataiból játszik négykezeseket és szólókat Boris Berezovsky és Balázs János.

Balázs János zongoraművész nem csupán gyermekkora példaképeként hozta vissza hazánkban a köztudatba nemzetközi fesztivál formájában Cziffra György művészetét, hanem azért is, hogy folytathassa Cziffra szellemi hagyatékát, tanítsa, segítse a fiatal tehetségeket. A Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny történetének legfiatalabb győzteseként zongoraművészi pályája mellett önzetlenül adja tovább tapasztalatait a következő generációknak.

Borisz Berezovsky világhírű zongoraművész mestere, Carl Taus Liszt Ferenc kedvenc növendéke volt. Berezovsky jelenleg a világ legkeresettebb zongoristáinak egyike.

Jegyek kaphatók a czf.jegy.hu oldalon.

Nyitókép: Cziffra 100