Muzej_Fekete_Peter_2
Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára

 

A június 12-én megtartott sajtótájékoztatón Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára elmondta, hogy Közép-Európa legnagyobb és legnépszerűbb muzeális eseményére készül most Magyarország sok száz kulturális intézménye. Kiemelte, hogy ebben az évben az Utazás-Élmény-Múzeum tematika mentén meghirdetett rendezvénysorozat költségvetése a szponzori támogatásokkal együtt 47 millió forint. ?Mára hagyománnyá vált, hogy a családok felkerekednek ezen az estén, és általában több múzeumot is bejárnak? ? emlékeztetett.

Liu_Shaolin_Sandor
Liu Shaolin Sándor

Liu Shaolin Sándor olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó, a Múzeumok éjszakája idei szóvivője elmondta, hogy családjában a sport mellett kevés idő jut a múzeumlátogatásra, az utóbbi hetekben azonban az ország több múzeumát bejárták, ami hatalmas élményt jelentett számukra, mély nyomot hagyott bennük.

Németh Anna, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese kiemelte, hogy a kultúra és a turizmus számtalan ponton kapcsolódik egymáshoz. ?A minőségi élményeket kereső utazók megszólításában fontos a kulturális országmárka erősítése, de a kultúra a belföldi turizmusnak is jelentős eleme? ? jegyezte meg.

Muzej_sajtotajekoztato

Siklósi Beatrix, az M5 csatornaigazgatója elmondta, a köztévé kulturális csatornájának munkatársai élő adásban, egész este múzeumról múzeumra járva mutatják be a rendezvény programjait, de már a nap folyamán is többször bejelentkeznek a különböző helyszínekről, és az M5 Facebook-oldalán is folyamatosan friss információkat közölnek majd.

Liu Shaolin Sándor a Kultúra.hu-nak elmondta, tizenkét éves kora körül volt először múzeumban, egy Sándorfi István.kiállításon. Úgy látja, mára rengeteg dologban változott a múzeum. ?Régen úgy képzeltem, hogy a múzeum az a hely, ahol unalmas tárlatvezetéseket tartanak. Az újonnan szerzett tapasztalataim igazolják, hogy manapság interaktív, játékos hely lett a múzeum? ? tette hozzá. Hangsúlyozta: azért is vállalta a Múzeumok éjszakáján való szereplést, hogy a fiatalokat is motiválja, barátkozzanak meg a hasonló intézményekkel.

Muzej_2

Fekete Péter kérdésünkre válaszolva elmondta: az éves múzeumlátogatói létszám négy százaléka erre az éjszakára esik. És aki egy ilyen különleges esemény alkalmával bemegy egy múzeumba, megérti, hogy az a fajta képzet, hogy ott poros tárgyakat őrizgetnek és unalmas dolgok történnek, a 21. században már nem érvényes. ?A poros tárgyak őrzésének időszaka lejárt, a múzeumok frissek, üdék, gondolkodásra késztető, izgalmas intézmények? ? mondta.

A fővárosi és a vidéki helyszínek programjairól a muzej.hu oldalon lehet tájékozódni..

 

Ayhan Gökhan

Fotók: Kultőra.hu/Csákvári Zsigmond