Több mint száz művészeti program tölti meg élettel május 3-án és 4-én a Bartók Béla utat: az idei Eleven Tavasz koncertek, családi programok, színházi performanszok, kiállítások, helytörténeti séták, önismereti workshopok és gasztroprogramok széles kínálatával várja azokat, akik elmerülnének a kerület kulturális forgatagában.

Igazi összművészeti találkozóhellyé nőtte ki magát az immáron tízéves Bartók Béla Boulevard, az Eleven Tavasz pedig idén is igyekszik megidézni a századforduló ikonikus negyedét. A Kosztolányi és Karinthy által legendássá vált sétány ezúttal innovatív részvételi programokkal és közösségi alkotásokkal viszi tovább kultúrtörténeti örökségét, kiemelten bátorítva a pályájuk elején álló művészek kiteljesedését.

Nem is csupán kulturális sétányról beszélhetünk, hanem sokkal inkább labirintusról vagy összművészeti csapdáról: bármely utcából téved a gyanútlan látogató a Bartók Béla útra, nem menekülhet a májusi elevenedés elől, hiszen a kerület kultikus szerveződése immáron a Gellért tértől a Feneketlen-tóig élénkíti a kortárs kulturális párbeszédet. Kiemelten fontos küldetése az idei programnak, hogy erősítse a látogatók társadalmi szerepvállalását – legyen szó kisközösségeink mentális egészségéről, a közös történeteink megőrzéséről és továbbadásáról vagy egy fenntarthatóbb élet felé vezető út kijelöléséről.

Az Eleven Tavasz hisz abban, hogy a művészet képes kitágítani az egyéni és társadalmi képzeletet, ezáltal olyan lehetőségeket nyithat meg, amelyekkel könnyedén átléphetjük cselekvéskészletünk korábban biztosnak gondolt határait. A fenntarthatóság útján a kis lépés is nagy lépés, ezt a programsorozat számos kreatív rendezvénye bizonyítja: a Medence Csoport újrahasznosító műhelyében használt reklámanyagokból készíthetünk egyedi táskát, Péczely Patríciával textilhulladékokból álmodhatjuk meg lakásunk egyedi díszítőelemeit, Halmos Mónika megismertet minket az etikus növénygyűjtés és a balkonkertészet alapjaival. Schlammerné Milner Anna a legfiatalabb generációt célozza interaktív workshopjával, ahol többek között papírokból, ruhacsipeszekből és műanyag kupakokból alkothatják meg új kedvenc játékukat.

A művészet szerepe ugyancsak kiemelkedő lehet saját és mikroközösségeink mentális egészségének megőrzésében, azaz aktívan képes hozzájárulni egy tudatos és boldog társadalom felépítéséhez. Éppen ezért az idei Eleven Tavasz számos olyan önismereti workshopot kínál a látogatóknak, amelyek a mentális egészségtudatosságot célozzák, különböző kreatív eszközökkel: az Érzékelés és Felfedezés Műhely szakértői például intuitív, játékos és önreflektív séták során kalauzolnak minket egyre mélyebbre valóságérzékelésünk sűrű erdejében.

Az idei Eleven Tavasz azoknak is képes újdonságot mutatni, akik már jól ismerik a Bartók Béla Boulevard-t. A rejtélyes anekdotákkal teletűzdelt helytörténeti séták mellett A mi utcánk biztosítja, hogy mindenki újraírhassa köztereinkhez fűződő viszonyát. A KultBazaar összművészeti programja élő alkotótérré változtatja a Gárdonyi teret: öt kortárs író négy képzőművésszel, három zenésszel és közel egy tucat színésszel kiegészülve gondoskodik arról, hogy a lehető legjobb hangulatban randevúzhassunk a környék valós és lehetséges szereplőivel, ezáltal is felfedezve, milyen változatos utakon kapcsolódhatunk össze lokális örökségeinkkel. Az egész nap elérhető interaktív sétaszínház este fél nyolctól Benze és a Night Projection jóvoltából nagyszabású fényfestéssel is kiegészül a Hadik-ház homlokzatán.

Az idei Bartók Béla Boulevard 1 Művész 1 Porta programja a Helló Európa Fesztivál részeként valósul meg, mely eseménysorozat az európai uniós csatlakozásunk huszadik évfordulóját ünnepli szerte a városban.

Az esemény online programfüzete itt érhető el.

Fotók forrása: Bartók Béla Boulevard