Szombaton hajnalban Los Angeles-i otthonában, 97 éves korában hunyt el Norman Jewison kanadai filmrendező, akinek olyan filmek fűződnek a nevéhez, mint az 1967-es Forró éjszakában, a 1973-es Jézus Krisztus Szupersztár vagy az 1987-ben készült Holdkórosok.

Norman Jewison hosszú pályafutása alatt a könnyed szórakoztatást ötvözte az aktuális társadalmi problémákkal. Filmjeiben gyakorta nyúlt személyes témákhoz, több alkotása szól a rasszizmusról és az igazságtalanságról. Ilyen például legismertebb filmje, a Forró éjszakában, amelynek főszerepében Rod Steiger egy fehér rasszista kisvárosi seriffet alakít, akinek a Sidney Poitier alakította philadelphiai fekete nyomozó próbál segíteni. A filmért Jewison megkapta a legjobb filmnek járó Oscart, Steiger pedig a legjobb színésznek járó trófeát.

Az 1987-es Holdkórosokban Cherrel dolgozott, alakításáért az énekesnő szintén Oscart kapott. Ismertebb filmjei közé tartozik továbbá a Hegedűs a háztetőn, a Thomas Crown-ügy, Az ellenség földjén, a Jézus Krisztus Szupersztár, a Katonatörténet, a Hurrikán. Utolsó filmje Az ítélet volt Michael Caine-nel és Tilda Swintonnal a főszerepben 2003-ban. 1999-ben az amerikai filmakadémia Oscar-életműdíjjal jutalmazta.

Fotó: Valerie Macon / AFP