Az imdb.com filmes adatbázis szerint Joszeliani vasárnap halt meg Tbilisziben, a halálhírt a BBC News közölte.

„Gyászolunk. Elhunyt Otar Joszeliani, a nagyszerű filmrendező, csodálatos ember, közeli barátom” – jelentette be a halálhírt Jurij Roszt fotóművész, újságíró a Telegram közösségi üzenetküldő szolgáltatáson. Irakli Garibasvili, Georgia miniszterelnöke mély szomorúságát fejezte ki a filmrendező halála miatt, és Joszelianit a „georgiai művészet megbecsült alakjaként” méltatta.

A grúz fővárosban, Tbilisziben 1934. február 2-án született Otar Joszeliani 1966-ban rendezte Lombhullás című első nagyjátékfilmjét, amely két díjat nyert ela cannes-i filmfesztiválon. 1982-ben, Pasztorál című filmjének berlini filmfesztiválon aratott sikere után költözött Franciaországba, mivel hazájában korlátozták filmje forgalmazását, és nem bízott benne, hogy otthon sikeres pályát futhat be. A Hold kegyeltjei című filmje 1984-ben elnyerte a zsűri különdíját a velencei filmfesztiválon, ahol később még több alkotását is bemutathatta. Hétfő reggel című filmjéért 2002-ben Ezüst Medve díjat kapott rendezőként a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. 2011-ben a Müncheni Nemzetközi Filmfesztivál életműdíjjal ismerte el munkásságát.

A fotón Michel Piccoli (jobbra) francia színész és Otar Joszeliani (balra) grúz-francia filmrendező a Lombhullás bemutatóján a Római Filmfesztiválon 2006-ban. Fotó: Tiziana Fabi / AFP