Elhunyt 82 éves korában Ryan O’Neal amerikai színész, a ’70-es évek egyik legnagyobb filmsztárja, akit Oscar-díjra jelöltek a Love Story című filmben nyújtott alakításáért.

A filmsztár halálhírét fia, Patrick O’Neal jelentette be az Instagram-oldalán. Mint írta, apja – akit „hollywoodi legendának” nevezett –, békésen hunyt el pénteken, szerettei körében.

Ryan O’Neal televíziós és filmes pályafutása a ’60-as években kezdődött. Az amerikai közönség a Peyton Place című tévésorozatban szerette meg, amelynek 501 epizódjában játszott. A nemzetközi hírnevet azonban az Arthur Hiller rendezésében 1970-ben forgatott Love Story című romantikus drámában nyújtott játéka hozta meg számára. A filmben, amelyben Olivert alakította, Ali MacGraw volt a partnere.

További nagy sikerei között szerepelt a Mi van, doki? című vígjáték, amelyben Barbra Streisanddal játszott, és a Papírhold című produkció, amelyben kilencéves lánya, Tatum O’Neal is szerepelt. A ’70-es években Stanley Kubrick Barry Lyndon című filmjében, valamint A híd túl messze van és a Gengszterek sofőrje című filmekben is emlékezetes alakítást nyújtott.

A hollywoodi színészcéh (SAG-AFTRA) közleményében együttérzését fejezte ki „a nagyra becsült színész”, Ryan O’Neal halála miatt, aki 1959 óta volt a színész érdekképviselet tagja.

Nyitóképen Ryan O’Neal 1984 szeptemberében. Fotó: Mychele Daniau / AFP