fbpx

Elhunyt Anne Rice, a Vámpírkrónikák szerzője

Nyolcvanéves korában elhunyt Anne Rice amerikai írónő, a Vámpírkrónikák című horrorsorozat szerzője. A modern kor egyik legolvasottabb szerzője egy szélütés következményeibe halt bele szombaton – közölte fia, Christopher Rice a közösségi oldalán.

Anne Rice New Orleans-ban született, és utolsó éveit is ott élte le. Mint fia közölte, szűk körű ceremónia keretében a New Orleans-i családi kriptában helyezik örök nyugalomra. Az írónő leghíresebb könyve első publikált regénye, az Interjú a vámpírral, amelyet öt hét alatt írt 1973-ban, és amelyből 1994-ben azonos címmel nagy sikerű film is készült Tom Cruise és Brad Pitt főszereplésével. Ez a film hozta el Rice-nak az igazi világhírt, de megfilmesítették egy másik, 1988-as horrorját is, a Kárhozottak királynőjét, amelyből Michael Rymer forgatott filmet 2002-ben.

Miközben a Vámpírkrónikák és A Myfair-boszorkányok élete című regényciklusaival szárnyára kapta a hírnév, az írónő személyes életét súlyos tragédiák rázták meg. Húszévesen férjhez ment Stan Rice költőhöz, és első gyermekük, egy kislány ötévesen elhunyt leukémiában. 2002-ben férjét is eltemette, akinek agydaganata volt, nála pedig súlyos cukorbetegséget diagnosztizáltak. Művei csaknem százmillió példányban keltek el világszerte.

Nyitókép: Anne Rice dedikál 2011-ben. Fotó: Flickr/Heather Paul

A rovat további cikkei