fbpx

Elhunyt az elmúlt évtizedek legnépszerűbb katalán írója, Josep Maria Espinàs

Több mint kilencven kötete jelent meg, és ő volt a Barcelona klubhimnuszának egyik szövegírója. Ismert volt arról is, hogy műfajtól függetlenül minden publikációját Olivetti írógépen gépelte.

Josep Maria Espinàs 1927-ben született Barcelonában. Jogot tanult, néhány évig ügyvédként praktizált. Első verseit nyolcévesen írta, első novellája 15 éves korában jelent meg. Diplomázása évében egy publicisztikájáért díjazták, az első komoly irodalmi sikert 1953-ban érte el. Két évvel később döntött úgy, hogy csak az írásnak él. 

Publicistaként is jelentősnek számított: mintegy tizenkétezer cikket jegyzett. A katalán Avui napilapban 1976-kezdte, 1995-től 1999-ig az El Periódicóban folytatta napi sorozatát: megszakítás nélkül minden nap jelent meg jegyzete, tárcája, publicisztikája. Bejárta Spanyolországot, az ország vidékeit bemutató regényei, novellái erős szociografikus háttérrel bírnak. 1986-ban A neved Olga címmel adta ki Down-szindrómás lányának írt leveleit.

Alapított kiadót, a La Nova Cançó mozgalom tagjaként jelentős szerepet játszott a hatvanas években a katalán nyelvű popzenében, és vezetett több televíziós műsort a nyolcvanas években. 

Munkásságát jelentős díjakkal ismerték el. Josep Maria Espinàst Katalónia tartományi önkormányzata, a Palau de la Generalitat Szent György-termében ravatalozzák fel, írja az El País.

Nyitókép: Josep Maria Espinàs 2005-ben. Fotó: Guillem Medina

A rovat további cikkei