Az acb Galéria adta hírül a Facebook-oldalán, hogy a Kossuth- és Herder-díjas Bak Imre festőművész 2022. december 23-án, életének 83. évében elhunyt.

A galéria nekrológja kiemeli, hogy Bak Imre az 1960-as évek derekán induló magyar művészgeneráció kimagasló tagja, aki példátlanul következetes, párját ritkítóan változatos, több mint fél évszázados művészeti pályát tudhatott magáénak. Kivételes érzékenysége, szerénysége, szakmai alázatossága és következetessége nemcsak az utóbbi években hagyott mély nyomot a magyar képzőművészeten, annak nemzetközi recepcióján és piacán is.

Hozzáteszik, a festőművész tevékenyen formálta a magyar kortárs festészet alakulását közvetlenül azután is, hogy végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán. A pálya első szakaszában a Zuglói Kör szellemi közege, az Európai Iskola és a korai magyar avantgárd szellemi száműzetésben élő alkotói formálták világlátását.

Széles körű ismertséget az 1968-as és 1969-es Iparterv-kiállítások hoztak neki és nemzedékének.

Az acb Galéria búcsúztatójában rávilágítanak arra, hogy Bak Imre az 1960-as évek végén dolgozta ki saját válaszát az amerikai, angol és német hard-edge és minimalista irányzatokra, és ezt követően évtizedeken keresztül kitartóan és töretlenül fejlesztette a festészet utáni absztrakció és a geometrikus absztrakció formanyelvét, egyensúlyba hozva a lokális avantgárd tradíciókat a kortárs festészet szüntelenül változó nyelvével, amelynek ütőerén soha nem lankadó figyelemmel és érdeklődéssel tartotta mindvégig a kezét.

Bak Imre a magyar konceptuális művészet egyik úttörőjének számít.

Nemzetközileg is magasan jegyzett alkotó, művei megtalálhatók a londoni Tate Modern, a New York-i Metropolitan Museum, a stockholmi Moderna Museet, a berlini Nationalgalerie, a bécsi MUMOK, a zürichi Haus Konstruktiv, a pozsonyi Nemzeti Galéria gyűjteményében. Magyarországon fontos művei találhatók többek között a Magyar Nemzeti Galériában, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban, a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban.

Bak Imre 1939. július 5-én született Budapesten. Kitüntették a Nemzet Művésze címmel, a Munkácsy Mihály-, a Kossuth-, a Herder- és a Prima Primissima díjjal. Temetéséről családja a későbbiekben intézkedik.

Fotó: MTI/Czimbal Gyula