fbpx

Elhunyt Baksa-Soós János zenész, képzőművész

73 éves korában elhunyt Baksa-Soós János zenész és képzőművész, a Kex zenekar egykori frontembere, tudta meg a Magyar Narancs.

Baksa-Soós 1948. szeptember 20-án született Budapesten. Zenei általános iskolai tanulmányai után, 1962-ben Kelet-Berlinbe került, és az Aldershof könyvtárban és rajzfilmstúdióban dolgozott. 1966-ban tért vissza Budapestre, első együttesét, a Wastapsot 1968-ban alapította, egy évvel később pedig a Kex énekese lett. A zenekar ugyan csak 1969 és 1971 között volt aktív, és csak egy kislemezt vett fel, mégis komoly kultusza lett a versfeldolgozásaik és performatív fellépéseik miatt.

Baksa-Soós 1971-ben a hatóságok állandó zaklatásai miatt az NSZK-ba disszidált. Németországban grafikát, festészetet és szobrászatot tanult, majd 1978-ban Berlinben telepedett le. Mesterei között ott volt Joseph Beuys és Gerhard Richter.

A Kex története során megfordult a zenekar környékén többek között Hobó, Kisfaludy András, Babos Gyula, Somló Tamás, Závodi János, illetve Cseh Tamás első fellépése is egy Kex-koncert szünetében volt.

Baksa-Soósnak az elmúlt évtizedekben több kiállítása is volt Magyarországon: 1996-ban a Dorottya Galériában, 2007-ben a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban, legutóbb 2019-ben a Paksi Képtárban.

Két éve a Qualitons rockzenekar dolgozta fel az együttes életművét Kexek címmel.

Fotó forrása: Facebook


A rovat további cikkei