88 éves korában elhunyt Donald Sutherland Oscar-, Golden Globe- és Emmy-díjas kanadai színészlegenda. Hat évtizedes filmes pályafutása során közel kétszáz filmben és sorozatban tűnt fel.

Csütörtökön 88 éves korában elhunyt Donald Sutherland Oscar-, Golden Globe- és Emmy-díjas kanadai színész Miami városában. A halálhírt a színészlegenda szintén színészi pályára lépett fia, Kiefer Sutherland közölte a közösségi médiában.

Sutherland a hetvenes évek új Hollywoodjának egyik meghatározó alakja volt, a filmvásznon először 1964-ben mutatkozott be az Az élőhalott kastélya című olasz horrorfilmben. A világhírnevet azonban Hawkeye Pierce szerepe hozta meg számára Robert Altman M.A.S.H. című filmjében, amelyben Elliott Goulddal fergeteges párost alkottak.

Hat évtizedes filmes pályafutása során közel kétszáz filmben, sorozatban tűnt fel, és többek között olyan alkotásokban szerepelt, mint A piszkos tizenkettő, Az éhezők viadala, a Klute, a Kelly hősei, illetve a négy Oscarral elismert Átlagemberek, de emlékezetesen alakította Casanovát is. Pályafutása elismeréseként 2017-ben Oscar-életműdíjat kapott. Elnyerte az Emmy-díjat, és két Golden Globe-díjat is átvehetett.

Donald Sutherland memoárja idén november 12-én fog megjelenni, ebben a színész őszintén és fanyar humorral emlékezik vissza a szüleivel való kapcsolatára, súlyos gyermekkori betegségeire, pályája kezdeteire és filmjei kulisszatitkaira.