A kaposvári Csiky Gergely Színház Facebook-oldalán adta hírül, hogy 2024. február 26. napján, életének 73. évében váratlan hirtelenséggel elhunyt Hunyadkürti György színművész, a színház örökös tagja.

Hunyadkürti György 1951. április 16-án született Csorváson. Pályafutását a békéscsabai Minerva Színpadon kezdte, majd 1972-ben az Állami Déryné Színházhoz szerződött. 1975 óta volt a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja.

2006-ban Kaposvárért aranygyűrűvel, 2013-ban Komor-gyűrűvel ismerték el. 2020-ban a kaposvári Csiky Gergely Színház örökös tagjává választották.

2004-ben Aase-, 2005-ben Jászai Mari-díjat kapott. 2014-ben lett érdemes, 2022-ben kiváló művész.

A 13. Pécsi Országos Színházi Találkozón Martin McDonagh Vaknyugat című darabjában játszott szerepéért megkapta a legjobb férfi alakításért járó elismerést. Több alkalommal ismerték el a Versünnepen: neki ítélték 2006-ban a Versünnep Alapítvány, a Magyar Rádió és a Duna Televízió által megrendezett országos szavalóverseny első díját, és egy évvel később a Versünnep szavalóverseny szakmai fődíját.

Szerepelt Koltai Róbert Sose halunk meg, Megy a gőzös, Ámbár tanár úr és Szamba című filmjeiben, a közönség láthatta a József és testvérei – Jelenetek egy parasztbibliából és a Workshop című alkotásokban, a Kisváros, a Privát kopó és a Patika sorozatokban.

Hunyadkürti György részese volt a kaposvári színház nagy előadásainak. Az előző évadban mutatták be nagy sikerrel Florian Zeller Apa című drámájának főszerepét, amelyet az idei szezonban is nagy sikerrel játszott.

Temetéséről a későbbiekben intézkednek. Hunyadkürti Györgyöt a Csiky Gergely Színház saját halottjának tekinti.

A kaposvári polgármesteri hivatal azt közölte, hogy a művészt az önkormányzat is saját halottjának tekinti.

A pályatársak és a közönség szeretett „Hunyája” mindenekelőtt szolgálatnak tekintette színészi hivatását mind a színpadon, mind a filmekben - hangsúlyozta a hivatal az MTI-hez eljuttatott közleményében. Kiemelték, Hunyadkürti György éppen így szolgálta imádott városát, Kaposvárt, és szolgálta, áldozatkészen segítette az embereket is. „Amikor hitte, hogy használhat vele, kétnaponta 60 kilométert utazott, hogy felolvashasson egy kómában fekvő barátjának, eközben egész előadásokat vitt a hátán Kaposváron, nemegyszer egyes-egyedül, csupán saját személyiségével töltve be a teret és az időt” – tették hozzá. Kitértek rá, „Hunyadkürti György úgy érezte, az életet csak szilárd erkölcsi alapelvekre építve érdemes leélni.” „Szálfatermetű volt, aki meghajolni csak a közönség előtt tudott” – jegyezték meg.