fbpx

Elhunyt Julia Reichert Oscar-díjas dokumentumfilmes

Elhunyt 76 éves korában Julia Reichert, az amerikai független dokumentumfilm nagyasszonya, Az amerikai gyáregység című Oscar-díjas dokumentumfilm rendezője. Reichert, aki rákbetegségben szenvedett, Ohióban halt meg csütörtök este.

Hétköznapi amerikaiak történeteit mesélte el filmjeivel, köztük az autógyári munkásokról szóló Az utolsó kocsi: Egy General Motors-telep bezárása, a külföldi befektetőkről szóló Az amerikai gyáregység vagy az 1930-as évek női munkásaktivistáiról forgatott Union Maids című dokumentumfilmjével.

Ötven éven átívelő filmes pályája alatt két Emmy-díjat kapott, négy Oscar-díjra jelölték, 2020-ban pedig alkotótársával, Steven Bognarral el is nyerte az amerikai filmakadémia díját Az amerikai gyáregységért. Köszönőbeszédében a Kommunista kiáltványt idézve azt mondta: „A dolgok akkor lesznek jobbak, ha a világ munkásai egyesülnek.”

1946-ban született New Jerseyben, Bordentownban, és Long Beach Islanden nőtt fel három testvérével. Ohio államban kezdte filmes tanulmányait a Yellow Springs-i Antioch College-ban, és későbbi életét is Ohióban töltötte.

Első filmje, a Growing Up Female 49 perces diákfilm volt, amelyet kétezer dollárból készített akkori partnerével, Jim Kleinnel, és amely hat, 4 és 35 év közötti nő életét és szocializációját vizsgálta. Mivel nem találtak forgalmazót, megalapították saját, New Day Films nevű cégüket, amely a mai napig működik. A modern nőmozgalom első dokumentumfilmjének tekintett alkotás 2011-ben bekerült a Kongresszusi Könyvtár Nemzeti Filmregiszterébe.

A képen Steven Bognarral 2020-ban. Fotó: AFP/Full Picture Agency

A rovat további cikkei