Hatvanhét éves korában, vasárnap hajnalban elhunyt Kálmán C. György egyetemi tanár, irodalomtudós, kritikus, publicista. A halálhírt először közlő hvg.hu szerint szívprobléma okozta az irodalomtudós halálát. Mint felidézik, egy hete épp Kálmán C. György tudatta testvére, Kálmán László nyelvész halálát.

Kálmán C. György 1954-ben született Budapesten. 1977-ben az ELTE Bölcsészettudományi Karán végzett magyar–esztétika szakon. 1979 és 1983 között a Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézetében könyvtárosként dolgozott, majd a modern irodalmi osztály munkatársa, később az irodalomelméleti osztály tudományos munkatársa, főmunkatársa lett.

Dolgozott szerkesztőként vagy szerkesztőbizottsági tagként a Literatura, a Cafe Babel és a 2000 folyóiratoknál. Docens, egyetemi tanár, majd tanszékvezető volt a Janus Pannonius Tudományegyetem Irodalomelméleti Tanszékén; emellett az MTA Irodalomtudományi Bizottságának titkáraként is dolgozott.

Munkásságát 1989-ben Móricz Zsigmond-ösztöndíjjal ismerték el, később megkapta a Széchenyi professzori ösztöndíjat, 2003-ban pedig a Szépírók Társaságának díját is.

Kiemelt kép: 24.hu/Pál Anna Viktória