Battaglia a kortárs fotográfus legendák egyike volt. 1935-ben született Palermóban, az 1970-es és 90-es évek között a L’Ora című napilap fotóriportereként dolgozott, ezáltal testközelből fotózta az akkori évtizedekben dúló, legvéresebb maffiaháborúk nyomait, köztük a jelenlegi államfő, Sergio Mattarella fivérének megölését. Fekete-fehér fényképei a maffia bűntetteinek dokumentumai, többnyire közvetlenül a gyilkosságok után készültek, és visszatükrözik a szegénység és a bűn ördögi körét.

1974-től 1990-ig teljesen a fotóriporteri munkának szentelte magát.

Világhírűvé váltak fényképei a meggyilkolt Giovanni Falcone maffiaellenes vizsgálóbíróról, és lencsevégre kapta Leoluca Bagarella maffiavezér letartóztatásának pillanatát is.

„Letizia mindig elsőként érkezett a helyszínre, ha maffiagyilkosságokról volt szó; az egyik első fotóriporter volt a helyszínen akkor is, amikor felrobbantották Falcone autóját a Palermo–Punta Raisi autópályán is” – emlékezett vissza Attilio Bolzoni tekintélyes szicíliai újságíró és maffiaszakértő.

Battaglia 1985-ben első európai nőként nyerte el New York-ban a Eugene Smith-díjat, majd a későbbiekben is

számos nemzetközi díjjal jutalmazták rendkívüli érzékenységű társadalomábrázoló fotóit.

Sokoldalú, fáradhatatlan érdeklődése, munkája egyéb területeken is megnyilvánult: a fotózás mellett dolgozott rendezőként, folyóirat-szerkesztőként és városvezetési tanácsosként is, mindemellett aktív környezetvédő volt. 1991-től a csak nők által szerkesztett Mezzocielo című, kéthavonta megjelenő kulturális, politikai és környezetvédelmi folyóirat igazgatója volt.

Noha a szicíliai Palermóban született, nyolcéves koráig Triesztben élt. A szicíliai fővárosba való visszatérés kulturális sokkot okozott neki, mert apja a kolostori iskola után délutánonként bezárta a lakásba, annak idején ugyanis Palermóban a helyi hagyományok nem engedték, hogy lányok a szabadban játsszanak. Hogy kitörjön ebből a helyzetből, már 16 évesen férjhez ment egy kávépörkölő-gyártó család örököséhez, akitől három lánya született. A továbbtanulásra nem nyílt lehetősége. 1971-ben elvált, pár évvel később egy nála jóval fiatalabb férfi munka- és élettársa lett.

A szépség mindenekfölött címmel tavaly áprilisban Budapesten, az Olasz Kultúrintézet Xénia Galériájában, a Budapest FotóFesztivál keretében nyílt tárlata, amelynek központi témája a nő, a női szépség volt. A tárlat 30 fotográfiája különböző korú nőket ábrázolt, egészen eltérő szituációkban és környezetben. Néhány bemutatott kép Letizia Battaglia korai fotóriporteri munkásságának idejére nyúlt vissza, amikor az 1980-as, 90-es évek kegyetlen maffiaháborúi zajlottak Palermóban.

Kim Longinotto angol rendező Letizia Battaglia munkásságáról szóló, Shooting the Mafia (Aki a maffiát fotózta) című dokumentumfilmjét a 2020-as Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon is bemutatták. Letizia Battaglia 2022. április 12-én hunyt el.

Nyitókép: AFP/Eric Cabanis