fbpx

Elhunyt Libor Pešek, az egyik legjelentősebb cseh karmester

Nyolcvankilenc évesen elhunyt Libor Pešek cseh karmester, aki tíz éven át dirigálta a Liverpooli Királyi Filharmonikus Zenekart.

Prága, 2022. október 24. 2017. január 18-án készült kép Libor Pesek cseh karmesterről, amint a Cseh Nemzeti Szimfonikus Zenekarral lép fel a prágai városházán. Libor Pesek, aki tíz éven át dirigálta a Liverpooli Királyi Filharmonikus Zenekart, nyolcvankilenc éves korában 2022. október 23-án elhunyt. MTI/AP/CTK/Michal Dolezal

Twitter-üzenetében Martix Baxa az egyik legkiválóbb cseh dirigiensként méltatta a vasárnap elhunyt karmestert.

Pešek olyan nagy mestereknél tanult, mint Karel Ancerl és Václav Neumann. 1981-től 1990-ig a Cseh Nemzeti Filharmonikus Zenekart vezényelte, a liverpooli filharmonikusokat 1987 és 1998 között dirigálta, és vezetett holland zenekarokat is. A cseh zene, ezen belül a kevésbé ismert cseh zeneszerzők, köztük Josef és Vítezslav Novák népszerűsítőjeként is ismert.

II. Erzsébet királynő 1996-ban a Brit Birodalmi Rend lovagparancsnoki fokozatával tüntette ki, és magas állami kitüntetést vehetett át Václav Havel cseh elnöktől is. Lemezkiadójától 2013-ban gyémántlemezt kapott 635 ezer eladott lemeze után.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ) 2011 novemberében Pešek vezényletével adta elő a cseh nemzeti opera megteremtője, Bedrich Smetana legjelentősebb zenekari művét, a teljes Hazám-ciklust három magyarországi helyszínen, a szombathelyi Bartók-teremben, a budapesti Művészetek Palotájában és a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban.

Nyitókép: MTI/AP/CTK/Michal Dolezal

A rovat további cikkei