fbpx

Elhunyt Macumoto Leidzsi világhírű japán mangaművész

A 85 éves mangaművész műterme, a Studio Leidzsisa hétfőn jelentette be, hogy Macumoto Leidzsi (eredeti nevén Macumoto Akira) egy tokiói kórházban hunyt el február 13-án szívelégtelenség következtében.

Az epikus sci-fi történeteiről híres Macumoto Ginga tecudo 999 és Ucsu kaizoku kiaputen Harokku című mangáiból az 1970-es években világszerte nagy sikert aratott televíziós animációs filmsorozat is készült.

A Kuruméban született Macumoto hatéves korától rajzolt. Első nagy sikerét az Otoko Oidon című mangasorozattal aratta, amely egy Japán déli részéről származó, egyetemre készülő fiúról szólt, aki Tokióban él, és miközben tanul, nehezen tudja fenntartani magát a munkából.

Hétéves volt, amikor véget ért a II. világháború.

Számos háborús mangát rajzolt, több mint 150 történetében ábrázolta a háború tragédiáját.

Háborúellenes témáit apja történetei ihlették, aki pilótaként Délkelet-Ázsiában harcolt, és hazatérve arra tanította fiát, hogy nem szabad háborúzni. Macumoto egy 2018-ban adott interjújában felidézte, hogy gyerekfejjel látta, amikor apja bocsánatot kért az édesanyáktól, akiknek fiait nem tudta élve hazahozni a háborúból.

„A háború elpusztítja az ember jövőjét” – hangsúlyozta az interjúban, hozzátéve, hogy a harcokban rengeteg tehetséges fiatal lelte halálát, akik sokat tehettek volna az emberi civilizációért. „Az apám azt mondta: minden élet azért született, hogy éljen, nem azért, hogy meghaljon. Szerintem nem kellene harcra pazarolni az időt a Földön” – magyarázta.

A 22. században játszódó Ucsu senkan Yamato egy űrhajóról szól, amely a nevét egy II. világháborús japán hadihajóról kapta. A mangából készült tévésorozatot 1974 és 1975 között sugározták. A Ginga tecudo 999 (angol címe Galaxy Express 999) szintén a jövőben játszódik, egy gépek által irányított világban.

Macumoto számos kulturális és művészeti díjat kapott a japán kormánytól, Franciaország pedig 2012-ben Művészeti és irodalmi érdemrendjével tüntette ki.

Macumoto volt a japán Fiatal Asztronauták Klubjának elnöke, és tanított is a Takarazuka Egyetemen, valamint a kiotói Sangjo Egyetemen.

1961-ben házasodott össze Maki Mijako mangaművésszel, akivel pályafutásuk alatt számos projekten dolgoztak együtt.

Nyitófotó: Masanobu Nakatsukasa / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

A rovat további cikkei