Hatvanhat éves korában elhunyt Medvigy Gábor Balázs Béla-díjas operatőr, fotóművész, érdemes művész, akit a magyar filmkritikusok négyszer is az év operatőrének választottak – tudatta Facebook-oldalán a HCA – Magyar Filmoperatőrök Egyesülete hétfőn.

A Magyar Filmoperatőrök Egyesületének egyik alapítójaként is ismert Medvigy Gábor vasárnap hunyt el – olvasható a szervezet bejegyzésében.

Medvigy Gábor 1979-ben tett fényképészvizsgát, majd a Mafilm munkatársa lett. 1986-ban, a Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőri szakán, Koltai Lajos osztályában végzett. Tarr Béla három világhírű alkotását (Kárhozat, Sátántangó, Werckmeister harmóniák) is fényképezte, de az ő nevéhez fűződik a Töredék vagy a Dolina című filmek képi világának megalkotása is. Dolgozott Kamondi Zoltánnal (Halálutak és angyalok), Makk Károllyal (Magyar pizza) és Janisch Attilával (Hosszú alkony) is.

A Magyar Filmoperatőrök Egyesületének egyik alapítójaként is ismert operatőr munkásságát 1992-ben Balázs Béla-díjjal, négy alkalommal pedig a Filmkritikusok Díjával (1989, 1995, 2000, 2008) ismerték el. 2009-ben Érdemes Művész díjat kapott.

Medvigy Gábor az utóbbi években egyre több diáknak adta át tudását, tanított a Budapesti Metropolitan Egyetemen, a Lumiére Filmiskolában és a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen – írja róla a HCA.

Nyitókép: Medvigy Gábor operatőr a Rossz árnyék című film forgatásán egy pátyi ház kertjében 2016. június 14-én. MTI Fotó: Kallos Bea