Elhunyt 72 éves korában Mick Rock legendás fotós, aki olyan zenészeket örökített meg kamerájával, mint David Bowie, a Queen, a The Stooges, a Sex Pistols és Lou Reed. Halálát a Twitteren jelentették be.

„Azok, akiknek volt szerencséjük az ő köreiben létezni, tudják, hogy Mick sokkal több volt »a férfinél, aki lefotózta az 1970-es éveket«. Fotográfus költő volt, egy igazi természeti erő, aki pontosan azzal töltötte a napjait, amit szeretett. Amit csinált, azt mindig a maga elragadóan felháborító módján tette” – olvasható a közleményben. Halála okát nem közölték.

Michael David Rock az angliai Hammersmithben született, a Cambridge Egyetemre járt, amikor fotózni kezdett, először helyi koncerteket dokumentált. 1972-ben találkozott Bowie-val, egy ideig az ő hivatalos fotósaként dolgozott, elkészítette róla a legikonikusabb fotókat Ziggy Stardustként. Mick Rock volt Bowie Space Oddity, Jean Genie és John, I’m Only Dancing című dalaihoz készült videóklipek producere és rendezője.

Munkái a rockzene legemlékezetesebb albumainak borítóin is láthatók, például Lou Reed Transformer és Coney Island Baby című albumain, Iggy Pop és a The Stooges Raw Power című lemezén, a Queen Queen II című lemezén, a Ramones End of the Century című lemezén és Joan Jett I Love Rock ’n Roll című albumán. Karrierje során rengeteg zenészt fotózott, közéjük tartozik Snoop Dogg, Lady Gaga, a Killers, Alicia Keys, Miley Cyrus, a Yeah Yeah Yeahs, a Queens of the Stone Age, a Daft Punk.

Nyitókép: Mick Rock a Madonnáról készült ikonikus fotója előtt. Forrás: Flickr/Nikon Europe Photostream