fbpx

Elhunyt Raymond Briggs, A hóember szerzője

A népszerű gyerekkönyvíró és illusztrátor 88 évesen hunyt el – adta hírül a Könyves Magazin.

(FILES) In this file photo taken on May 29, 2008 British author Raymond Briggs sits in a deckchair that Briggs designed based on his children's story "The Snowman" at a photocall in London's Hyde Park on May 29, 2008. - Briggs, whose creation "The Snowman" became a Christmas staple for generations of children, has died aged 88, his publisher Penguin Random House said on August 10, 2022. (Photo by SHAUN CURRY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION

Raymond Briggs 1934. január 9-én született Londonban. Festő és tipográfia szakon is tanult. Illusztrátori karrierje 1958-ban egy tündérmeséket tartalmazó antológiával kezdődött.

1978-ban készítette el A hóembert, amely szavak nélkül meséli el egy kisfiú és egy hóember barátságát. A történetből 1982-ben animációs film készült. 2012-be elkészítette a folytatást, amelyben a hóember egy hókutya személyében kapott társat.

Felnőtteknek készült, Gentleman Jim című képregényében egy munkásosztálybeli párt mutat be, akiknek az alakját saját szülei ihlették. Szintén jelentős munkája a When the Wind Blows (Amikor a szél fúj) című képregény, amely egy idős brit házaspárról szól a nukleáris háború alatt.

Két alkalommal nyerte el a legjobb brit gyerekkönyv-illusztrátor díját, volt az év gyerekkönyvszerzője, emellett számos szakmai díjjal ismerték el munkásságát. A Képregény-hírességek Csarnokának tagjává is beválasztották. Több rajza a londoni National Portrait Gallery gyűjteményében is megtalálható.

Nyitókép: AFP/Shaun Curry

A rovat további cikkei