Kilencvenhét évesen elhunyt Párizsban Sabine Weiss svájci–francia fotóművész, a francia fotográfia humanista iskolájának egyik legjelentősebb alakja. A svájci születésű Weissnek 1949-től működött műterme Párizsban, 1995-ben pedig felvette a francia állampolgárságot. A második világháború utáni időszak egyik első jelentős fotósaként olyan magazinok megbízásából járta a világot, mint a Vogue, a Life, a Time vagy a Newsweek, fényképeit világszerte mintegy 160 önálló vagy csoportos kiállításon mutatták be.

A mindössze 1,55 méter magas fotós az egyszerű emberek hétköznapjait örökítette meg szerte a világban, anélkül, hogy megpróbált volna befolyást gyakorolni alanyaira. Munkatársainak közleménye szerint érzéke volt ahhoz, hogy megtalálja a különlegest a hétköznapiban. Ismert volt a Vogue divatmagazin számára készült divatfotóiról is.

Életművéért 2020-ban elnyerte a Les Rencontres d’Arles fotóművészeti fesztivál Women in Motion díját. Az olaszországi Velencében március 10. és október 25. között kiállítással tisztelegnek emléke előtt a Casa de Tre Oci-palotában, ahol 2012 óta rendeznek nagy nemzetközi fotókiállításokat.

A humanista fotóiskolához olyanok tartoztak, mint Robert Doisneau, Willy Ronis vagy a brassói születésű, Franciaországban élő Brassai (Halász Gyula). Sabine Weis 2017-ben a lausanne-i Élysée Múzeumnak adományozott 200 ezer fotónegatívot és 7000 kontaktlapot.

Fotó: AFP/Loic Venance