Elhunyt Szegedi Erika színésznő, aki csaknem 50 éven át volt a Vígszínház tagja – közölte a Vígszínház a Facebook-oldalán pénteken este.

1942. március 1-jén született. Balerinának készült, később a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanult Pártos Géza osztályában, majd egy évadra a kecskeméti Katona József Színházhoz szerződött. Várkonyi Zoltán hívta a Vígszínházhoz, ahol elsőként Dürrenmatt Fizikusok című tragikomédiájában a fiatal ápolónő szerepe várt rá – írták a közleményben.

A Vígben töltött évtizedek alatt több mint 70 szerepben állt színpadra. Felejthetetlen alakításai közé tartozik Beverley a Képzelt riport...-ban, Adél Az üvegcipőben, Kata A makrancos hölgyben, Abigail A salemi boszorkányokban, Anna Petrovna a Platonovban, Roxane a Cyranóban,  a Pisti a vérzivatarban Mamája.

„Királynői alkata, csodálatos hangja, elsöprő energiája nagy drámai szerepekre predesztinálta, de felejthetetlen alakításokat nyújtott vígjátéki szerepekben is.”

„Utolsó vígszínházi szerepében, a 2012-ben bemutatott Monokliban is múlhatatlan derűvel sziporkázott, hol kisgyermekként, hol pedig fölényes, rafinált asszonyságként komédiázott” – írták róla.

Szegedi Erika 1964-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, osztályfőnöke Pártos Géza volt. Egy évadon át a kecskeméti Katona József Színházban lépett fel, 1965 és 2013-as visszavonulása között a Vígszínház tagja volt. „Könnyek nélkül jöttem el” – fogalmazott élete utolsó interjújában.

Munkásságát számtalan szakmai díjjal és állami kitüntetéssel ismerték el: 1973-ban Jászai Mari-díjat, 1986-ban érdemes művész kitüntetést, 1993-ban Déryné-díjat kapott. 2013-ban kiváló művész díjban részesült. 2019-ben Tolnay Klári-díjjal ismerték el.

Mintegy 30 filmben és tévéjátékban nyújtott kiemelkedő alakítást.

Élete utolsó, 2022 nyarán adott interjújában így fogalmazott: „Nyolcvanéves vagyok. Ami hátravan, azt már nem szeretném a színház közelében tölteni. Kiment a szívemből. Nem is tudnék már visszailleszkedni. Riportot sem vállalok már. Ez az utolsó. Teljesen visszahúzódtam. Van elég bajom, amivel meg kell birkóznom.”

Szegedi Erika életének 82. évében, pénteken hajnalban hunyt el.

Nyitókép: Szegedi Erika színésznő a Hogy volt!? című tv-műsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 7-es stúdiójában 2014-ben. MTVA Fotó: Zih Zsolt