fbpx

Elhunyt Teresa Berganza, „az évszázad mezzoszopránja”

Nyolcvankilenc évesen elhunyt Teresa Berganza, aki évtizedeken át a világ egyik legjobb mezzoszopránjának számított. A legendás spanyol operaénekesnő pénteken halt meg a Madridtól északnyugatra fekvő San Lorenzo de El Escorialban.

A spanyol köztévé a méltatásában emlékeztetett arra, hogy az énekesnőt már röviddel a nemzetközi áttörés után, az 1950-es évektől „az évszázad mezzoszopránjaként” ünnepelték. Hangja, eleganciája és művészete örökre elkíséri a spanyolokat – méltatta Berganzát Pedro Sánchez miniszterelnök a Twitteren.

1955-ben debütált színpadon, 1957-ben az operaszínpadon, Dorabella szerepét énekelte Mozart Così fan tutte című operájában Aix-en-Provence-ban. Ugyanebben az évben debütált a Scalában, a következő évben Glyndebourne-ban. A világ nagy operaházainak Madridtól New Yorkig, Bécstől Londonig állandó rendszeres vendége volt. Legjelentősebb alakításai Mozart, Rossini, Bizet operáihoz fűződnek, de koncert-előadóművészként is magasan jegyezték.

Művészetét, virtuóz technikáját, intelligens szerepformálásait és vonzó színpadi jelenlétét számos kitüntetéssel ismerték el.

Hazájában egyebek közt elnyerte 1991-ben az Asztúria hercege-díjat, 1996-ban pedig a Nemzeti Zenei Díjat. 1994-ben az első nőként választották be a Spanyol Királyi Művészeti Akadémia tagjai közé.

Az énekesnő, aki zongoratanulmányokat is folytatott, 1992-ben fellépett a barcelonai olimpia nyitóünnepségén. Szakmai pályafutását 2008-ban fejezte be, majd a madridi Escuela Superior de Música Reina Sofía tanára lett, és szerte a világon tartott mesterkurzusokat is.

Nyitókép forrása: Eloquence Classics

A rovat további cikkei