Elhunyt Török Ádám, a magyar progresszív-blues-rock egyik legfontosabb formációja, a Mini alapítója és frontembere. Halálát fia, Török Dániel jelentette be kedden Facebook-oldalán.

A Máté Péter-díjas, Fonogram-életműdíjas énekes, fuvolista, dalszerző januárban ünnepelte 75. születésnapját, május 8-án az Erkel Színházban adott volna születésnapi koncertet.

Török Ádám 1948. január 12-én született Budapesten. Először magánúton tanult fuvolázni, majd a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazztanszakának előkészítőjét végezte el. 1965-ben kezdett el zenélni egy gimnáziumi zenekarban. 1968-ban a Dogs együttes énekese lett, majd még ugyanebben az évben megalapította a Mini együttest. 1972-ben az első tabáni bulin az LGT-vel és a Syriussal léptek fel. Tagcserék után a Mini stílusa a dzsesszrock irányába mozdult el.

A Mini 1976 és 1978 között a Budai Ifjúsági Parkban a híres „rockkeddeken” a P. Mobillal öt-hatezres közönség előtt zenélt, emellett a Tabán és a Bem rockpart főszereplőiként hosszú éveken át játszottak kiemelkedő szerepet a magyar rockszíntéren. Az akkori pártállami hanglemezgyári vezetés jó ideig megakadályozta a Mini első nagylemezének megjelenését, az első anyag Vissza a városba címmel végül 1978-ban került a boltokba.

1983 novemberétől szünetelt a Mini. Török Ádám előbb megalapította a Mini RC-t (Robot Company), majd a Tátrai Török Tandemet. Az 1987-1990 közötti időszak Török Ádám szólókorszaka volt, turnézott az Egyesült Államokban, Svájcban, Olaszországban és Ausztriában. 1991-ben Závodi Jánossal közösen megalapította a RABB-ot (Rhythm and Blues Branch).

1998 februárjában Török Ádám újraélesztette a Minit. 2017-ben Mini Acoustic World nevű formációjával készített koncertlemeze jelent meg Bartók On Rock címmel. 2018-ban először adták ki CD-n a Mini együttes első albumát, és az azt sorban követő három anyagot a zenekar „ezüst korszakából”.

Török Ádám 2017-ben megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést, 2019-ben a Máté Péter-díjat, 2021-ben Fonogram-életműdíjjal tüntették ki.

Leslie Mándoki e szavakkal búcsúzott tőle: „Gyugyó, ahogy mi zenészek őt hívtu, elaludt tegnap, és ma reggel már ott kopogott a felhők feletti próbaterem ajtaján ahol Jimi és Miles már próbáltak. Török Ádám egy ikonikus legendája a magyar progrock világnak. Törte mindannyiunknak az utat. Amikor én még kis srác voltam és a Bem rakparti klub jelentette a nagyvilágot, ahol a Syrius, a Mini és a Rákfogó Szakcsi mesteremmel, későbbi barátommal voltak a nagy elődeink, példaképeink, Gyugyó volt az örök házigazda. Még akkor is, amikor  mi már felcseperedtünk és mi is már ezen a nagyvilágot jelentő színpadon álltunk. És ő volt az, aki az Ifiparkot is bejátszotta számunkra, akik ezen a progrock és jazzrock ösvényen képzeltünk el az életünket. Ha az kifejezés mély töltettel létezik, hogy óriási vaker, hát az a drága Gyugyóra lett ez kitalálva. Milyen szívesen gratuláltunk volna neked a 75. születésnapodon az Erkel színházban! De Te most életművedhez méltó úton vagy egy mennyekbeli égi zenekarba. Mindannyiunk szívében fogsz tovább élni. A Bem rakpart régi legendás klubjában a szabadelvűségnek pedig emlékedet fogjuk örökre őrizni.”


643fc3bc4f423df93b490a00.jpg
Török Ádám Leslie Mandoki

Nyitókép: Török Ádám a Mini együttes koncertjén aa Tabánban 2021. augusztus 21-én, a Szent István-napi rendezvénysorozathoz kapcsolódó Retro Bulin. Fotó: MTI/Kovács Attila