fbpx

Elindul a Hangjáték, Veszprém új zenei fejlesztési programja

Könnyűzenei képzések, kórusok újraindítása, kisgyermekes foglalkozások – ezekkel indul el a Hangjáték, Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosának zenei fejlesztési programja.

A Hangjáték missziója a veszprémi és környékbeli zenei kultúra fejlesztése; célja, hogy Veszprémben éljen a legtöbb zenélő ember Magyarországon – híven a 2019-ben az UNESCO által odaítélt A zene városa címhez. 2021 nyarán zenészek, pedagógusok és zenélni vágyó veszprémiek toborzásával kezdődik a program.

Vikman Pál, a VEB 2023 EKF program komolyzenei programmenedzsere és Weyer Balázs, a Hangvető programigazgatója, a VEB 2023 stratégiai partnere sajtóbeszélgetésen mutatták be a Hangjáték programot 2021. június 28-án a Papírkutya kávézóban. A moderátor Csabai Máté zenei szakújságíró volt. A beszélgetés végén közösségi dobolásban is részt vehetett a közönség Franczia Dániel ütőhangszeres előadóművésszel.

„Az aktív zenélés növeli az egyén boldogságérzetét, segít a kiegyensúlyozottabb, harmonikusabb életvitel kialakításában” – vezette fel a beszélgetést Weyer Balázs.

Weyer Balázs, a Hangvető programigazgatója, a VEB 2023 stratégiai partnere. Forrás: Hangvető

A Hangjáték programmal Veszprém lehet a zene városa, ahol az egész országban a legtöbb ember játszik hangszeren, énekel, zenél. A program a már működő zeneoktatási lehetőségeket kívánja kiegészíteni többféle programmal. „A Hangjáték mint zászlóshajó a Veszprém–Balaton 2023 zenei koncepciója keretében jön létre, összhangban az UNESCO-nak A zene városa címhez kapcsolódó célkitűzéseivel. Célunk bevonni a zenei életbe az erre fogékonyakat babakortól az időskorig, többek között növelni a könnyűzenei oktatást és feléleszteni helyi zenei közösségeket” – mondta el Vikman Pál.

MIÉRT?

Az Európai Bizottság 2013-ban végzett felmérésének eredményei alapján a magyarok az EU átlagnál jóval kevesebbet zenélnek. „Veszprém tökéletes választás a közösségi zenélés városi koncepciójának megalapozásához. A város komoly zenepedagógia hagyományokkal rendelkezik, a vibráló kulturális régió központja, nyitott a zenei bevonásra” – mondta Vikman Pál.

Vikman Pál, a VEB 2023 EKF program komolyzenei programmenedzsere. Forrás: Hangvető

„Hosszú távon a Hangjátékkal azt szeretnénk elérni, hogy a napi rutin része legyen a zenélés, pont úgy, mint ahogy a futás.

Kutatások bizonyítják, hogy a zenélés és éneklés fiatalkorban nagyban hozzájárul a kognitív fejlődéshez, időskorban segít megőrizni a szellemi frissességet, hosszú távon boldogabbá tesz” – mondta Weyer Balázs. A zene aktív művelésének népszerűsítése pedig kihat a régió gazdaságára is, növeli a kultúrafogyasztást, ezzel erősíti a zeneipart.

PROGRAM ELEMEI

2021 őszén több területen indul el az úttörő program, mely új modellben több csoportot céloz különböző programjaival. A program szeretné támogatni az olyan zenei közösségek működését, mint a kórusok vagy az amatőr fúvós és szimfonikus zenekarok, melyek újraindulásához segítségre van szükség. Emellett a program kifejezett célja, hogy kiegészítse a zeneoktatás meglévő lehetőségeit.

A kisgyermekek zenei fejlesztése például még nem része a köznevelési rendszer működésének, ezért a Hangjáték támogatná a nekik szóló zenei foglalkozásokat, illetve továbbképzési lehetőségeket indít a bölcsődei és óvodai gondozók számára.

Jellemzően a tizenéveseket és az idősebb korosztályokat érdekli a könnyűzenei oktatás, ami ma Veszprémben is többnyire csak magánoktatás keretein belül érhető el. A létező lehetőségeket szervezné egységes keretbe egy könnyűzenei képzési központ helyi magántanárok és az Öröm a Zene Tehetséggondozó Program részvételével.

A régió településein pedig számos zenész és tanár szervezi aktívan a zenei életét a formális oktatás keretein kívül. A Hangjáték az ő tevékenységüket is szeretné felszínre hozni és segíteni.

A sajtótájékoztatót a veszprémi Papírkutya kávézóban tartották. Forrás: Hangvető

ZENETANÁROK, JELENTKEZZETEK!

A Hangjáték első lépéseként a szervezők most olyan zenészeket és zenetanárokat keresnek, akik szívesen lennének részesei a programnak a jelenlegi oktatási keretek között eddig megvalósulni nem tudó ötleteikkel, kezdeményezéseikkel.

Ha tanárként részt vennél a programban vagy részletesebben olvasnál a Hangjáték terveiről, látogass el a Hangjáték weboldalára!

Ősztől pedig már el is indulnak a képzések és foglalkozások, melyekre érdeklődő diákokat, családokat és zenélni vágyókat várnak. A Hangjáték természetesen jelen lesz az augusztus 25. és 28. között szervezett Veszprémi Utcazene Fesztiválon is, ahol személyesen is lehet érdeklődni a program kezdeményezéseiről.

Nyitókép: közösségi dobolás a Hangjáték sajtótájékoztatóján, a Papírkutyában, Veszprémben. Forrás: Hangvető

A rovat további cikkei