fbpx

Elindult a jelentkezés a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyre

Március 2-ig jelentkezhetnek azok a 22 évesnél fiatalabb hegedűsök, akik szeretnék megmérettetni magukat a Fesztivál Akadémia Budapest (FAB) szervezésében megvalósuló Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen.

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által 2017-ben életre hívott, 7000 eurós összdíjazású versenyt idén negyedik alkalommal, július 7. és 16. között rendezik meg a Magyar Zene Házában, közvetlenül a FAB nyári kamarazenei fesztiválja (FAB 2022) előtt. A nyertesek gálakoncertet adhatnak az eseménysorozaton, valamint a zsűri tagjainak mesterkurzusain is részt vehetnek. A zsűri elnöke Hagai Shaham izraeli hegedűvirtuóz, Fehér Ilona utolsó tanítványa.  

A versenyzőket neves hegedűművészekből és pedagógusokból álló nemzetközi zsűri értékeli. A Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny szerves részét képezik a zsűritagok mesterkurzusai, továbbá a lehetőség, hogy a megmérettetéssel egy időben, többek között a Zeneakadémián zajló nemzetközi kamarazenei fesztivál, a FAB 2022 próbáin és koncertjein is részt vehetnek a fiatal művészek. Az eseménysorozat tehát nemcsak arra kíván lehetőséget teremteni az ifjú hegedűsöknek, hogy tehetségükkel megmutatkozzanak a nagyvilág előtt, hanem arra is, hogy tanuljanak.

„Azt gondolom, hogy bármilyen versenyhelyzet inspiráló hatással kell, hogy legyen a részt vevő fiatalok számára. A pályatársakkal való korai találkozás arra ösztönözheti őket, hogy felmérjék, jelen pillanatban hol tartanak művészetükben, így időben rá tudnak ébredni arra is, hogy merre haladnak az életben. Ezen felismerések mellett a verseny elhanyagolhatatlan érdeme, hogy a jelentkezők találkozhatnak és hosszú távú kapcsolatokat építhetnek ki pedagógusokkal a világ legjobb zenei intézményeiből, valamint neves nemzetközi előadókkal, akik a későbbi pályájukon segítséget tudnak nyújtani nekik. Amellett, hogy a versenyzésben a helyezések számítanak, mi hiszünk abban, hogy a Fehér Ilona-hegedűversenyen a részvétel ugyanolyan fontos a jelentkezők számára” – vallja Kokas Katalin, a verseny egyik alapító művészeti vezetője.

Nyitókép: Fesztiválakadémia

A rovat további cikkei