A Kassák kortárs művészeti díjra nyílt felhívás keretében olyan alkotói tervvel lehet pályázni, amely a huszadik századi avantgárd művészet jelenségeit, valamint az avantgárd mozgalmak által felvetett kérdéseket vizsgálják vagy korszerűen újraértelmezik.

A Kassák kortárs művészeti díj dr. Argay István orvos és műgyűjtő mint alapító és a Petőfi Irodalmi Múzeum – Kassák Múzeum mint intézményi együttműködő hozták létre 2022-ben kortárs képzőművészeti alkotások és projektek megalkotásának ösztönzésére. A kezdeményezéshez kiemelt patronálóként 2023-ban a Rechnitzer-gyűjtemény is csatlakozott. A projekt koordinátora az Interart Alapítvány.

A díjat első alkalommal Igor és Ivan Buharov (Szilágyi Kornél és Hevesi Nándor) filmterve nyerte el.

A pályázat új mű létrehozására és kiállítási tervére szól.

A díj összege bruttó 1,5 millió forint, amit a nyertes pályázó a mű létrehozására fordíthat, és amely felett szabadon rendelkezhet. A Kassák kortárs művészeti díj összege adóköteles jövedelem, amelyet a hatályos jogszabályok szerinti levonásokkal kap meg a nyertes pályázó.

A pályaművet a Kassák Múzeum mutatja be időszaki kiállítás keretében a díjátadót követő évben (2024). Ennek költségeit a Petőfi Irodalmi Múzeum – Kassák Múzeum fedezi a díj összegével egyenlő mértékben. A díjra 18. életévüket betöltött képzőművészek pályázhatnak kiállítás formájában megvalósítható pályaművel. A beérkezett pályázatokról öttagú szakmai zsűri dönt.

A beadási határidő: 2023. április 26. (szerda) 23:59.

Nyitókép: A 2022-es Kassák kortárs művészeti díj átadása. Fotó: Kassák Múzeum