A 2004-ben alapított Verzió legújabb kiadását 2022. november 8. és 16. között rendezik meg budapesti művészmozikban és több vidéki városban. A szervezők május végéig várják a nevezést három – nemzetközi, diák- és elsőfilmes, valamint magyar filmes – kategóriában.

Mindhárom szekció nyertese pénzjutalomban részesül. A nemzetközi versenykategória díjait egy nemzetközi hallgatókból álló diákzsűri ítéli oda.

Tavaly a legjobb emberi jogi film díját az Arica című chilei–svéd dokumentumfilm nyerte el, és különdíjat kapott a Fivérek című alkotás.

A diák- és elsőfilmes verseny az emberi jogi és társadalmi ügyeket középpontba állító diplomafilmek és elsőfilmek kategóriája, amelyeket egy neves szakemberekből álló nemzetközi zsűri díjaz, a szakmai kiválóság és a választott téma kreatív megközelítésének szempontjait figyelembe véve. 2021-ben Anna Artemyeva Ugorj be hozzánk, mama című rövidfilmje nyerte a kategóriát.

A teljesen vagy részben Magyarországon gyártott dokumentumfilmek mezőnyét szintén nemzetközi szakmai zsűri értékeli. Itt 2021-ben Bakony Alexa Tobi színei című filmje nyert, és különdíjat kapott a Visky Ábel rendezte Mesék a zárkából, valamint a Chilton Flóra rendezte Még emlékszem.

A budapesti központú fesztivált évek óta megrendezik Kecskeméten, Pécsen, Szegeden, Debrecenben és Szombathelyen is. 

Részletek itt.

A nyitóképen jelenet a Mesék a zárkából című filmből.