A reformkor nagyjai – kicsiknek programban többek között honlap, YouTube-videók és mobiltelefonos alkalmazás ismerteti meg a kisiskolásokkal a reformkor vezető politikusait, művészeit, feltalálóit és közéleti személyiségeit.

Fontos, hogy a családoknak közös szellemi élményekben legyen részük, hogy a fiataloknak legyenek példaképeik. A reformkor egy olyan időszak, amelyhez érdemes visszanyúlni, hiszen a magyar történelem legnagyobb korszakainak egyike volt – mondta el a program pénteki budapesti sajtótájékoztatóján a kulturális és innovációs miniszter. Csák János hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy a most induló projekt valóságos igényre ad választ, ugyanakkor méltó a reformkor nagyjaihoz  Ez az innovációs kultúra, ez a kultúra innovációja – tette hozzá.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Petőfi Kulturális Ügynökség vezetője arra emlékeztetett, hogy a kultúrafogyasztási szokások gyorsan változnak, a fiatalokat ezért egyre újabb eszközökkel kell megszólítani. Ha nem sikerül a magyar kulturális örökség összefüggéseit élettel megtölteni, akkor a múzeumokból idővel elfogynak a látogatók. Fontosnak nevezte azt is, hogy a gyerekek magyar hősökkel tudjanak azonosulni, példaképként saját kultúrkincsükből merítsenek.

Walton Tamás, A reformkor nagyjai – kicsiknek program koncepciójáért felelős kreatív producer felidézte, hogy a Magyarország nevezetességeinek megismertetését célzó Hol vagy, Kajla? programmal már több mint egymillió gyereket értek el. Az új projekt a reformkorról és hőseiről csempész tudást és értéket a gyerekek fejébe és szívébe szerethető, vidám, játékos formában. Különlegessége, hogy a reformkori hősök gyermekkori alakjukban szólítják meg a diákokat és mesélnek saját ifjúkorukról, valamint arról, milyen nagy tetteket fognak végrehajtani felnőttként – közölte.

Ezekkel a karakterekkel mobilalkalmazásban is találkozhatnak a gyerekek. A Kajla applikációhoz hasonlóan itt is az élvezetes és játékos tudásszerzés a cél, ebben először Petőfi Sanyi, Széchenyi Pisti, Brunszvik Rézi és Semmelweis Ignác lesz segítségükre – mondta el Walton Tamás.

A program még idén újabb nemzeti hősökkel bővül. Év végén az osztályok országos bajnokságban mérhetik össze megszerzett tudásukat, és a legjobbak osztálykirándulást nyerhetnek; ősszel pedig minden iskolába matricás füzetek érkeznek az alsós diákokhoz.

A tartalmak összeállítását és történelmi hitelességét az ELTE Történettudományi Intézete, a Magyar Nemzeti Levéltár és számos történész – mások mellett Fónagy Zoltán, Katona Csaba, Csorba László és Hernády Zsolt – segítette. A projekt a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Hol vagy, Kajla? program alkotóinak összefogásában valósul meg. A programsorozatról minden információ fellelhető a program honlapján, a Reformkor nagyjai YouTube-csatornán pedig a nemzeti hősökről szóló videók találhatók.

Nyitókép: Soós Lajos / MTI. Fotók: Bach Máté / PKÜ