A Múzeumok őszi fesztiváljának 2006 óta az Országos múzeumpedagógiai évnyitó a nyitórendezvénye, melyen minden évben átadják a Múzeumpedagógiai nívódíjakat. Idén október 4-én tartják az eseményt.

2022-ben immár hatodik alkalommal ismerik el egy arra érdemes szakember munkáját a Szabadtéri Néprajzi Múzeum által alapított Kiváló múzeumpedagógus díjjal. Idén harmadik alkalommal a Családbarát múzeum elismerő címet is átvehetik az eseményen azon muzeális intézmények, melyek a MOKK által kidolgozott minősítési rendszer szerint családbarát szemlélettel működnek. A múzeumpedagógiai elismerések ünnepélyes átadását idén is szakmai konferencia követi.

Az idei évben a 20. Országos múzeumpedagógiai évnyitó részeként megrendezett, „Csak tiszta forrásból” című szakmai konferencián a környezeti fenntarthatóság témakörét körbejáró kérdésekre keresik a válaszokat. Ez a kérdéskör a nem kimondottan természettudományos profillal rendelkező muzeális intézmények és gyűjtemények esetében is számos módon beépíthető a múzeumi programokba, kiállításokba vagy akár az intézményi működésbe is.

A szakmai eseményen olyan praktikus módszereket és kreatív megoldásokat kívánnak bemutatni, amelyeknek köszönhetően a környezeti fenntarthatóság múzeumi környezetben előmozdítható,

legyen szó akár a környezetvédelem témáját és a környezeti nevelés módszereit beépítő múzeumpedagógiai foglalkozásokról, a fenntarthatóságot segítő együttműködésekről más szervezetekkel vagy akár egy-egy intézményhez kötődő és a fenntartható működést célzó építészeti, infrastrukturális megoldásokról.

A rendszerint 200-250 főt megmozgató eseményen neves szakértők, előadók által tartott plenáris előadások, a konferencián bemutatott jó gyakorlatok és helyszínspecifikus workshopok, tárlatvezetések mind arra reflektálnak, hogy a muzeális intézmények milyen sokszínű módon, milyen változatos múzeumi tartalmakkal és szolgáltatásokkal képesek megközelíteni ezt az igen sürgető problémakört. Remek alkalom arra, hogy a múzeumi szakemberek és pedagógusok inspirációt meríthessenek, kapcsolatokat építhessenek.

A 20. Országos múzeumpedagógiai évnyitónak helyet adó Szabadtéri Néprajzi Múzeum a rendezvényei szervezése során is nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra. 

A konferencia ételeit biztosító Skanzenért Kft. főként hazai alapanyagokat dolgoz fel (az alapanyagok kétharmad hazai beszállítóktól érkezik, de 100 százalékban magyar alapítású cégeken keresztül). A szállítással járó környezetterhelés csökkentése érdekében lehetőség szerint helyi termelőktől szerzi be alapanyagait, saját pékséget üzemeltet.

Elvitelre és helyszíni fogyasztásra fenntartható, ökológiailag biztonságos lebomló csomagolóanyagokat használ. A Skanzenért Kft. az Országos múzeumpedagógiai évnyitón is újrahasznosított alapanyagból készült poharakat és üvegpoharakat használ a kávészünetekhez. A felszolgált kávék és teák fenntartható forrásból származnak.

A regisztrációs felület itt elérhető.