Lakos Nóra filmje egy felnövéstörténet, amely sok humorral, érzékenységgel és egyedi vizualitással meséli el egy új család születését.

Lakos Nóra író-rendező és a Juno11 Pictures európai összefogásban, az NFI mellett az Eurimages és a Nederlands Filmfonds támogatásával készülő produkciójának ötvennapos forgatása június 16-án indult. A Véletlenül írtam egy könyvet családi film, amely ismert színészekkel, különleges helyszínekkel és 21. századi látványvilággal vezeti be a nézőket egy kedves, kissé különc család életébe.

A film főhőse, Nina (Demeter Villő) legfőbb vágya, hogy író legyen, kreativitását animációs filmrendező apjától (Mátray László) örökölte. Mindennapjait kétbalkezes bűvész öccse (Hárs Bonca) kavarja fel, és mivel anyukája (Lovas Rozi) korán meghalt, a női mintát kissé merev nagynénje (Tenki Réka) nyújtja a családban. Amikor apja életébe új szerelem (Rujder Vivien) érkezik, Nina a szomszédban élő bohém írónő (Zsurzs Kati) iránymutatásait követve az írás segítségével dolgozza fel édesanyja elvesztését, és nyitja meg szívét az új családtag és az első szerelem (Kövécs Barnabás) előtt.


6494202d207ed5f560f45eba.png
A film rendezője, Lakos Nóra (balra) és főszereplője, Demeter Villő. Fotó: Nemzeti Filmintézet

Az első forgatási napon a stáb Óbudán vett fel jeleneteket a filmvásznon most debütáló, 13 éves Demeter Villővel. „Van egy mondás, hogy csak gyerekkel és állattal ne forgass – ebben a filmben mindkettőből van bőven. Számomra Villő példája is mutatja, hogy gyerekekkel dolgozni csodálatos, hiszen őszinték, és mindig tisztán a kreatív feladatot teszik az előtérbe, ami gyakran a felnőtt színészek és a teljes stáb munkájára is pozitív hatással van” – mondta Lakos Nóra. A rendező szerint Demeter Villőt több mint 300 gyerek közül választották ki, és mind a próbák, mind az első forgatási nap után úgy látja, nem találhattak volna nála jobbat erre a szerepre.

A Véletlenül írtam egy könyvet a holland Annet Huizing 12 országban, köztük Magyarországon is megjelent könyve, a Hogyan írtam véletlenül egy könyvet? adaptációja. A családi filmet Lakos Nóra írja és rendezi, producerei a Curtizt és a Magasságok és mélységeket is jegyző Sümeghy Claudia és Topolánszky Tamás Yvan (Juno11), valamint Lakos Nóra (Squirrel Film). Holland koproducerei Maaike Neve és Joram Willink. A film a Véletlenül Film Kft. és a Juno11 Pictures gyártásában, a Squirrel Film és a holland Bind koprodukciójában készül. Az alkotás line producere Tarr Erika, operatőre Bálint Dániel, látványtervezője Szurdi Juci, jelmeztervezője Lányi Fruzsina, zeneszerzője pedig az Emmy-díjas Jorrit Kleijnen.

Nyitókép: Demeter Villő, a Véletlenül írtam egy könyvet című film főszereplője. Fotó: Vajda Réka