A 13. Jameson CineFest megnyitó ünnepségét óriási érdeklődés övezte, hiszen Zsigmond Vilmos és Claudia Cardinale után idén újabb világsztár, Juliette Binoche látogatott el Borsodba, hogy átvegye a fesztivál különdíját. ?Nem a díj miatt jöttem? ? mondta el az 52 éves francia színésznő, aki szerencsésnek nevezte magát azért, hogy számos elismerésben részesült pályája során. Ő az egyetlen művésznő, aki Cannes-ban, Berlinben és Velencében is elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat, emellett Az angol beteg című filmben nyújtott teljesítményéért Oscar-díjban is részesült. Ars poeticája szerint ?a művészet és a film alázatossá tesz?, hiszen úgy vallja: színésznőként a rendező vízióját szolgálja. A színészet számára átalakulás, amely nyitottá és együttérzővé teszi. A fesztivál különdíját Bíró Tibor fesztiváligazgató és dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere nyújtotta át az Oscar- díjas színésznőnek.

JamesonCinefest_JulietteBinoche3

 

Juliette Binoche az elismerés átvétele után Krzysztof Kieślowski Kék című filmjét vezette fel, amelyben az idén húsz éve elhunyt lengyel mesterrel dolgozott együtt. A színésznő elmondta: annak ellenére, hogy a történet drámai, a forgatás alatt sok örömben és boldogságban volt része. Kiemelte: a Kieślowskival való munkát a rendező nagy szíve és zsenialitása miatt az egyik kedvenc élményeként őrzi. A fesztivál nyitófilmjét a Három szín-trilógia másik két darabja követi: a Fehér címűt szeptember 10-én 19 órakor, a Piros című művet pedig 12-én 19 órai kezdettel láthatják az érdeklődők a CineClassic szekcióban, melyben levetítik Makk Károly, a fesztivál életműdíjas rendezőjének frissen felújított filmjeit is.

JamesonCinefest_JulietteBinoche2

 

Ez a fesztivál Miskolc zászlóshajója lett, amely azzal együtt, hogy idén is megújult, híven őrzi az előző évek tradícióit ? mondta el megnyitó beszédében dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere. A 13 éves Jameson CineFest újdonságaként egy teljesen új szekcióval, a CineNewWave ? Újhullám blokkal ismerkedhet meg a közönség, melyben a magyar fiatal filmes generáció friss terméseit állítják fókuszba. Látható lesz Bucsi Réka Love című, a Friss húson díjazott animációs filmje, a Cannes-t megjárt Superbia vagy Kovács István már számos díjjal kitüntetett műve, a Betonzaj. Az itt díjat nyerő alkotást pedig bruttó egymillió forinttal jutalmazzák. Emellett új szekció még a fesztiválon a Midnight Screenings, azaz az éjféli vetítések. Ezen belül régi és új horror klasszikusokat izgulhatunk majd végig Wes Craven digitálisan felújított klasszikusától, a Rémálom az Elm utcában első részétől kezdve a Cannes-ban debütált Vonat Busanba ? Zombi expresszig, mely minden idők legdrágább dél-koreai szuperprodukciója.

JamesonCinefest_JulietteBinoche4

 

A fesztiválon idén is az A-kategóriás filmfesztiválok legjobb alkotásait láthatja a mozgóképre éhes közönség. A versenyprogramba bekerült 18 mű között olyan gyöngyszemeket találhatunk, mint a Sundance nagy szenzációjaként megismert Az ember, aki mindent tudott (Swiss Army Man), az új- zélandi Taika Waititi rendezte Vademberek hajszája vagy a neves amerikai rendezőnő, Kelly Reichadrt legújabb munkája, az Egyes nők, amely Kristen Stewart és Laura Dern főszereplésével készült. A magyar színeket a versenyben Hajdu Szabolcs képviseli az Ernelláék Farkaséknál című alkotásával, amely Karlovy Varyból a fődíjat és a legjobb férfi színésznek járó díjat is elhozta. A kamaradráma mellett vetítik még a magyar kisebbségi produkcióban készült Utazás apánkkal című filmet is, mely egy izgalmas road movie.

 

Aki a filmek között egy kis kikapcsolódásra vágyna, az a szabadtéri programok közül válogathat. Minden este koncertektől lesz hangos Miskolc belvárosa, ahol a Vad Fruttik, a Mary Popkids, a Kerekes Band és a Paddy and the Rats is fellép. A gasztrokibicek pedig a Food Truck Show keretén belül szeptember 9. és 11. között különböző street foodokat kóstolhatnak meg.

 

Milojev Zsanett