A zenei oktatás fontosságát hangsúlyozta Czutor Zoltán, a Belmondo frontembere, aki egyben a Cseh Tamás Program egyik mentora is, kiemelve: a leglényegesebb a motiváció, az, hogyan tanítják a zenét az iskolákban. Felvetődött: a mindennapos testnevelés mintájára jó ötlet lenne a mindennapos zeneoktatás bevezetése, amellyel a beszélgetés résztvevői mind egyetértettek. ?A zene fontos összetevője az életnek, így a zenetanítás is elengedhetetlen? ? mondta Lukács László, a Tankcsapda frontembere.

Tóth Csaba, a Roland East Europe igazgatója szerint minden általános és középiskolásnak évente legalább egyszer el kellene látogatnia egy hangszerboltba, ami nagyszerű lehetőség lenne a gyerekeknek, hiszen szakavatott emberek mesélhetnének nekik ? elsősorban ? a hangszerekről és általában a zenéről.

_DSC8086_Copy

A zene helye a kreatíviparban című beszélgetésen Böszörményi Nagy Gergely, a Design Terminál főigazgatója elmondta: a zenében is az lehet a kulcs, ami a többi kreatív iparág esetében Magyarországon már látható, vagyis megcélozni a globális piacot, mert csak így lehet növekedést elérni. Kitért arra, hogy a Design Terminálban működő Cseh Tamás Programiroda esetében komoly lökést adna az aktívabb exporttevékenység, melyről már folynak a tárgyalások.

 

Music Hungary 2015

Milyen lehetőségek rejt a hazai zenepiac és ezeket hogyan lehet minél jobban kiaknázni? Erre a kérdésre keresi a választ a Sziget Szervezőiroda és a ProArt ? Szövetség a Szerzői Jogokért egyesület együttműködésében megvalósuló zeneipari konferencia. A két nap során számos általános és aktuális kérdés kerül majd terítékre ? például, hogy érdemes-e zenei, zenészi karrierben gondolkodni, fejleszthető-e a magyar közönség mérete, elkötelezettsége, valamint elhangoznak a Cseh Tamás Program eredményei és tapasztalatai is. A Music Hungary konferenciához szorosan kapcsolódik a nyári fesztiválszezont elindító Feszt!Eger. A Bolyki-völgy izgalmas, pincékkel tarkított helyszínén, a felállított három színpadon fellép mintegy félszáz zenekar, a hazai zenei élet krémje a Tankcsapdától Péterfy Boriig, a Quimby-n át a Kiscsillagig, illetve bemutatkozási lehetőséget kapnak a Cseh Tamás Programban nyertes zenekarok is: a Fatal Error és a HungaRiddim.

Fotók: Csákvári Zsigmond