„A kulturális javakhoz való széleskörű hozzáférés megteremtésével, a kulturális értékteremtésben élen járó közösségek támogatásával érhető el, hogy szellemi értékeink valódi erőforrássá válhassanak”– emelte ki az elismerések átadásán Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma minden évben értékeli azokat a könyvtárakat és közművelődési intézményeket, amelyek évek óta magas színvonalú munkát végeznek. A minisztérium a Minősített Könyvtár Címet azoknak a könyvtáraknak adományozza, amelyeknek kiemelkedő innovációit a könyvtárhasználók elégedettsége, a partnerek, valamint a szakértők véleménye is alátámaszt.

Idén kilenc intézmény részesült ilyen elismerésben: a Balassi Bálint Megyei Könyvtár Salgótarjánban; a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Zalaegerszegen; az Egressy Béni Városi Könyvtár Kazincbarcikán; a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ Gödöllőn; a Méliusz Juhász Péter Könyvtár Debrecenben; a Mogyoróssy János Városi Könyvtár Gyulán; a mórahalmi – Tóth Menyhért Városi Könyvtár- és Közösségi Ház; az Óbudai Platán Könyvtár Budapesten; és a városi könyvtár Lentiben.

A Könyvtári Minőségi Díj a modellértékű szolgáltatásokat alkalmazó Minősített Könyvtárnak ítélhető oda. Az idén a békéscsabai Békés Megyei Könyvtár, nyerte el a díjat.

A Minősített Közművelődési Intézmény Cím és a Közművelődési Minőség Díj a kiemelkedő teljesítményt nyújtó közművelődési intézményeknek adományozható.

A művelődő közösség szolgálatába állított kimagasló közösségi szolgáltatásokért, színvonalas rendezvényekért, kiállításokért, szakszerű ismeretterjesztésért, közösség fejlesztésért, Minősített Közművelődési Intézmény Címet kilenc intézmény érdemelt ki idén: az Erkel Ferenc Művelődési Központ Budakeszin; a Kossuth Művelődési Központ Nonprofit Kft. Cegléden; az Egri Kulturális és Művészeti Központ; a martfűi városi művelődési központ és könyvtár; a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft.; a Flesch Károly Nonprofit Kft. Mosonmagyaróváron; a Váci Mihály Kulturális Központ Nyíregyházán; az Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár Polgáron; a Tamási Művelődési Központ és Könnyü László Könyvtár.

A Szakmai Minősítő Testület javaslatára Közművelődési Minőség Díjban részesült az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ Nonprofit és Közhasznú Kft. Szolnokon.

A magyar kultúra napját köszöntő online ünnepi műsor és díjátadás megtekinthető az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkársága Youtube-csatornáján.

Fotók: Kultúra.hu / Hartyányi Norbert.

Forrás: EMMI